huizenmarkt
Gepubliceerd op: 9-10-2018 om 11:31

De Nederlandsche Bank (DNB) komt met een opvallend feit in haar nieuwste Overzicht Financiële Stabiliteit: in 2017 werd 21% van de woningaankopen in de grote steden gedaan door beleggers.

Oververhitte woningmarkt

Dit cijfer is een duidelijk teken dat de woningmarkt met name in de grote steden flink oververhit is. Beleggers kopen de woningen met als doel ze te verhuren en/of met winst weer te verkopen. Door hen wordt de vraag naar koopwoningen vergroot en de prijs opgedreven.

Flinke stijging kopende beleggers

In 2016 werd nog één op de acht huizen in de grote steden verkocht aan beleggers. De stijging van 12,5% naar 21% is een teken aan de wand van de huizenmarkt. DNB voorziet voorlopig geen verandering in de sfeer op de woningmarkt, vooral omdat er te weinig aanbod is en het bouwen van extra woningen traag op gang komt.

Passage uit samenvatting Overzicht Financiële Stabiliteit van DNB - najaar 2018

Aangemaakt door Abee op 10-10-2018 09:24

Is het dan een correcte conclusie dat de huizenprijzen zo gestegen zijn doordat er te weinig huurwoningen zijn. En dat er een kloof is tussen middenklasse huurders en de huizen die ze net niet kunnen betalen? Dat is bijna een soort hefboom. Als de huizenprijzen ooit weer dalen, kunnen meer mensen weer een huis kopen, kunnen ze uit hun huurwoning, zijn beleggingspanden minder aantrekkelijk en dalen de huizenprijzen nog sterker.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.