Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zakelijk lenen: banken strenger voor bedrijven of niet?

Veel kredietaanvragen van ondernemers worden afgewezen

Veel kredietaanvragen van ondernemers worden afgewezen

Door de coronacrisis kloppen steeds meer bedrijven aan bij hun bank voor een (extra) zakelijke lening. Van deze aanvragen wordt een groot deel afgewezen. Ondernemers en kredietadviseurs klagen dat de banken strenger zijn geworden, de banken zelf ontkennen dat.

Kredietaanvragen worden afgewezen

Diverse ondernemersverengingen vertellen in een interview met BNR dat hun kredietaanvragen van hun leden worden afgewezen zonder geldige reden. Dat ziet het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) vooral terug bij bedrijven in de horeca, reissector en detailhandel. Ook MKB-Nederland en ONL geven aan dat ondernemers geen krediet krijgen door de risico-inschatting van banken.

Duimschroeven strakker

Ook in het FD verscheen een artikel over de kredietverlening aan MKB-bedrijven: ‘Banken draaien duimschroeven mkb’er strakker aan in tweede lockdown’. 

Samenvatting artikel FD.nl

Banken: ‘We zijn niet strenger geworden’

Gisteren reageerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op deze klachten. Voorzitter Chris Buijink zegt tegen NU.nl dat de banken zich niet herkennen in het beeld dat ze strenger zijn geworden. Grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank sluiten zich hier bij aan.

Mogelijk stond het businessmodel van een bedrijf al onder druk. Als daar nu opgebouwde schulden en uitstel bij komen, wordt de optelsom anders.

Banken zien ook dat bedrijven die nu om een lening vragen dit voorheen niet deden omdat ze vermoedden dat ze die niet zouden krijgen. Nu doen ze de aanvraag alsnog – dan kan het geen verrassing zijn dat het krediet niet verstrekt wordt. 

Klein Krediet Corona – garantie van de overheid

Kleine bedrijven – met een omzet vanaf € 50.000 – kunnen wellicht gebruik maken van de overheidsregeling Klein Krediet Corona: de KKC-regeling. Bij deze kredieten staat de overheid garant voor 95% van de lening, waardoor banken wellicht eerder bereid zijn de lening te verstrekken. Hun eigen risico beperkt zich tot 5% van het kredietbedrag.

Klein Krediet Corona - KKC regeling - Rijksoverheid.nl

Zakelijk lenen bij niet-bancaire financiers

Deze kredieten kunnen aangevraagd worden bij een bank of bij één van de niet-bancaire financiers die voor BMKB-C geaccrediteerd zijn door de overheid. Deze niet-bancaire financiers werken op een andere manier dan de traditionele banken. Wellicht is dit een oplossing voor in de kern gezonde bedrijven die nu extra financiering nodig hebben om de coronacrisis te overleven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek