Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 16 juni 2023, 08:45
#algemene rentes #sparen

Gisteren, op donderdag 15 juni 2023, hield de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe vergadering over het monetaire beleid. Geheel in lijn van de verwachtingen viel het besluit om de beleidsrentes verder te verhogen met 0,25%.

Europese Centrale Bank ECB

Strijd tegen inflatie

In de strijd tegen de te hoge inflatie heeft de ECB sinds juli 2022 meerdere renteverhogingen doorgevoerd. De inflatie is sindsdien wel gedaald, maar nog niet naar een acceptabel niveau. De doelstelling - een inflatie van 2,0% op middellange termijn - is nog niet gehaald.

ECB-rentes verhoogd

De basisrentetarieven van de ECB worden om die reden per 21 juni 2023 elk met 25 basispunten verhoogd. De nieuwe tarieven:

  • basisherfinancieringstransacties (refirente): 4,00%
  • beleningsfaciliteit: 4,25%
  • depositofaciliteit: 3,50%

Bigbank nieuwe hoogste spaarrente

Bigbank - de bank uit Estland die al geruime tijd meedoet in de top van de spaarrentes - heeft per gisteren de rente op haar spaarrekening verhoogd naar 2,35% en neemt daarmee de koppositie in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden over van Renault Bank (2,32% effectief). 

Hoogste spaarrentes

3% actierente bij Openbank

De Spaanse Openbank voerde al eerder deze week een renteverhoging door. De actierente die nieuwe Openbank-klanten krijgen op de Welkom Spaarrekening is opgeschroefd naar 3,0% voor de eerste 6 maanden. Na die actieperiode wordt de rente gehalveerd naar 1,50%, tenzij de klant een actieve (gratis) betaalrekening aanhoudt bij Openbank. In dat geval is de rente op de Open Spaarrekening 2,25%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.