donderdag 1 januari 2004, 01:00
#hypotheek

Nieuwsbericht
Wie een hypotheek zoekt, kan tegenwoordig kiezen uit een groot aantal hypotheekvormen. Een veelgekozen vorm is een hypotheek met een Kapitaalverzekering Eigen Woning. Het argument om een KEW af te sluiten is belastingvoordeel. Dit belastingvoordeel houdt in dat u over het opgebouwde vermogen binnen de polis geen vermogensrendement heffing in Box 3 hoeft te betalen.

Onderzoeksbureau Money View Research heeft een onderzoek uitgevoerd naar de Kapitaalverzekering Eigen Woning. Uit dit onderzoek blijkt dat het belastingvoordeel van de KEW vaak teniet wordt gedaan door de hogere kosten die bij deze hypotheekvorm doorberekend worden. Deze kosten bestaan uit premies, beheers- en administratiekosten van verzekeraars en hoge provisies voor adviseurs. Volgens het onderzoek boekte geen enkele verzekeraar met de KEW een beter resultaat dan klanten die zelf vermogen opbouwen.

Respons verzekeraars
Vanuit de kant van de verzekeraars is kritiek gekomen op dit onderzoek. Een aantal verzekeraars heeft aangegeven het niet eens te zijn met de in het onderzoek gehanteerde premies voor de van hun genoemde producten. Een andere verzekeraar heeft laten weten dat er een verschil zit tussen de overlijdensrisicoverzekering, zoals gebruikt in het onderzoek en kapitaalverzekeringspolissen.

Reactie HomeFinance
Het is goed voor consument én adviseur dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de kostenstructuur van financiele producten. Binnen onze hypotheekadviezen (ook de online adviezen) gaan wij uitgebreid in op de keuze van de hypotheekvorm. Wij proberen hierbij altijd de hypotheekopzet te kiezen die wat betreft risico-afdekking, aflossingsmogelijkheden en maandlasten het beste bij de situatie van de klant past. Hierbij wordt rekening gehouden met alle kosten, dus ook de kosten van de verzekering.

Wij kiezen meestal niet voor een hypotheek met een KEW. Dit hangt samen met de kostenstructuur, maar ook met de inflexibiliteit van deze vorm. Wij willen echter wel een nuancering aanbrengen op het onderzoek. In een aantal gevallen vinden wij een KEW wel interessant. Bij meerdere hypotheekinstellingen geldt namelijk dat een Levenhypotheek (waarbinnen een KEW valt) wat betreft de rentetarieven een aantal tienden goedkoper is dan bijvoorbeeld een gewone Beleggingsrekening hypotheek. Dit rentevoordeel zal in bepaalde gevallen groter zijn dan het kostennadeel binnen de verzekeringspolis, waardoor een KEW toch een goede keuze kan zijn. Voorwaarde is uiteraard wel dat er gekozen wordt voor een hypotheekinstelling met goede tarieven (scherpe rente en lage kosten) en dat er bij de klant sprake is van het belastingvoordeel.

Wij helpen u graag bij de keuze van de juiste hypotheekvorm. Wilt u meer weten over hypotheekvormen in zijn algemeenheid en de juiste hypotheekvorm bij de aankoop van een nieuwe woning, dan kunt u gebruik maken van onze online hypotheekadvies modules.

U kunt ook direct een afspraak maken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.