vrijdag 8 april 2005, 02:00
#hypotheek
Nieuwsbericht
In het afgelopen jaar hebben banken veel vaker te maken gekregen met hypotheekfraude of pogingen tot hypotheekfraude. In 2004 zijn er ongeveer 1500 frauduleuze hypotheekaanvragen geconstateerd. Dat houdt een stijging van liefst 50% in ten opzichte van het jaar 2003. Deze cijfers zijn naar buiten gebracht door de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SHF). SHF is een samenwerkingsverband van hypotheekbanken. Volgens de heer Van Kesteren, directeur van de SHF, ligt het aantal frauduleuze hypotheekaanvragen in werkelijkheid hoger, omdat ze niet allemaal worden ontdekt. Van de 1500 aanvragen waarbij dat vorig jaar wel het geval was, werd een kwart pas geconstateerd nadat de hypotheek al was verleend.

In veel gevallen betreft het situaties waarbij iemand probeert een hypotheek te krijgen met de bedoeling die niet af te betalen. Vaak maken de fraudeurs daarbij gebruik van een valse identiteit, een valse inkomensverklaring en vervalste taxatierapporten. Ook kan het gaan om het verkrijgen van een hogere hypotheek dan iemand op grond van zijn inkomen of onderpand normaal gesproken zou kunnen krijgen. In dat geval wordt meestal gewerkt met werkgeversverklaringen waarbij het inkomen (veel) hoger wordt ingevuld dan het werkelijke inkomen of taxatierapporten met te hoge taxatiewaarden. Volgens de krant is een vaste groep van taxateurs, hypotheekadviseurs en notarissen bij de fraudes betrokken. Het zou onder meer gaan om een groep van tien tot vijftien notarissen uit de regio Rotterdam en Den Haag.

Sinds 1 januari registreren de banken gegevens van alle betrokkenen bij een hypotheekfraude. De registratie is toegankelijk voor alle banken en wordt bijgehouden door het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. SHF verwacht dat hierdoor in toenemende mate hypotheekfraude kan worden voorkomen.

Voor online hypotheekadvies, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.