hypotheken hypotheken hypotheken
Gepubliceerd op: 4-10-2006 om 02:00
Nieuwsbericht
Uit een tot nu toe geheimgehouden onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) blijkt dat de rendementen binnen beleggingsverzekeringen nog lager zijn dan al verwacht werd. Vanwege de hoge (vaak onduidelijke) kosten die in beleggingsverzekeringen verwerkt zitten, blijken de rendementen sterk tegen te vallen. AFM heeft naar verluit begin dit jaar de beleggingspolissen van vier verzekeraars tegen het licht gehouden (gesproken wordt over Fortis, Nationale-Nederlanden en Legal & General). Deze vier verzekeraars werkten er vrijwillig aan mee, op strikte voorwaarde dat de uitkomsten geheim zouden blijven. De gevoeligheid van het onderzoek blijkt ook uit de reactie van het overkoepelende Verbond van Verzekeraars, dat zelfs het bestaan ervan ontkende.

Reactie HomeFinance financieel adviesgroep BV
Het feit dat het opbouwen van vermogen binnen verzekeringen ongunstig is, verbaast ons niets. Hiervoor waarschuwen wij al jaren. Puur naar vermogensopbouw gekeken, is het vrijwel altijd gunstiger om op een losse beleggingsrekening aan vermogensopbouw te doen. Onze voorkeur gaat daarom in principe uit naar een aflossingsvrije hypotheek, eventueel met een losse beleggingsrekening. Dit is ook de opzet die wij in de praktijk het meest adviseren en afsluiten.

Echter, bij een hypotheek is de polis niet de enige factor waar we naar kijken: ook de hoogte van de hypotheekrente is een belangrijke factor. Vaak geldt dat een levenhypotheek (een hypotheek met een beleggingsverzekering) een lagere rente kent dan een hypotheek met een losse beleggingsrekening. Op het moment dat het rentevoordeel dat hierdoor behaald kan worden (kan oplopen tot 3 tienden!) met een levenhypotheek groter is dan het kostennadeel, kan een levenhypotheek dus toch de meest geschikte keuze zijn.

Wij juichen het toe dat - mede door de invoering van de WFD - steeds meer transparantie in de markt gebracht wordt. Wij zullen de ontwikkelingen op dit gebied uiteraard scherp volgen zodat wij ook in de toekomst de juiste oplossing voor onze klanten kunnen adviseren.

Wilt u weten welke hypotheekopzet voor u interessant is, klik dan hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.