vrijdag 25 maart 2005, 01:00
#huizenmarkt #hypotheek
In de afgelopen maanden hebben alle huizenbezitters een nieuwe WOZ-waarde ontvangen. Zoals we in een eerder nieuwsbericht al aangaven, is de gemiddelde stijging ten opzichte van de voorgaande WOZ-waarde enorm. Nadeel van de gestegen WOZ-waarde is dat u als huizenbezitter te maken krijgt met een hoger eigen woning forfait en (in veel gevallen) hogere gemeentelijke lasten.

De sterk gestegen WOZ-waarde kan echter ook een voordeel opleveren. Het kan er namelijk toe leiden dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) kan een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 euro en een fiscale aftrek van 42 procent zich tot 580 euro netto per jaar besparen. Dit is het geval als de woning gefinancierd is met een zogenoemde tophypotheek. Dat is een hypotheek waarbij het hypotheekbedrag hoger is dan 75 procent van de executiewaarde van de woning. Vanwege het debiteurenrisico op deze hypotheken, rekenen de hypotheekinstellingen vaak een risico-opslag van een aantal tienden. Omdat de waarde van woningen in de afgelopen jaren sterk is gestegen, kan deze opslag komen te vervallen.

Op deze site kunt u online bepalen of het oversluiten van uw hypotheek aantrekkelijk voor u is. Hierbij wordt automatisch rekening gehouden met de waardestijging van uw woning. Op het moment dat de uitkomst van deze check negatief is, adviseren wij u alsnog om bij uw bestaande hypotheekinstelling aan te kloppen om te zien of u daar een voordeel kunt behalen.

Voor online hypotheekadvies, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.