vrijdag 27 mei 2005, 02:00
#pensioenen
De Nederlandse pensioenfondsen hebben vorig jaar hun financiƫle positie sterk verbeterd. Mede daardoor zal de stijging van de pensioenpremies die de laatste jaren ingezet is naar alle waarschijnlijkheid in de komende jaren ten einde lopen. Dit zei directielid Dirk Witteveen van De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder op pensioenfondsen, banken, en verzekeraars. Hij sluit niet uit dat de pensioenpremies de komende jaren zelfs een lichte daling zullen vertonen. 'De verwachting is dat de pensioenpremies een stabiel niveau naderen', aldus Witteveen. Pensioenfondsen zagen zich genoodzaakt hogere pensioenpremies te heffen toen de aandelenbeurzen in 2002 na een dramatische daling op een dieptepunt stonden. De toezichthouder verplichtte fondsen onder meer kostendekkende premies te heffen. Inmiddels zijn de premies op het hoogste niveau in jaren beland.

In combinatie met soberdere pensioenregelingen leidt dat tot stijgende dekkingsgraden van pensioenfondsen. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen vermogen en verplichtingen van een pensioenfonds. In het jaarverslag van DNB staat dat het aantal fondsen met een onderdekking (dekking minder dan 100%) is afgenomen van 190 begin 2003 tot acht eind vorig jaar. Als bij de dekkingsgraad echter rekening wordt gehouden met aanpassing van de pensioenen aan prijs- en loonstijgingen, dan ligt de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen nog onder de 100%. Voor zulke pensioenfondsen zal de toekomstige indexatie moeten worden betaald uit hogere premies of hogere beleggingsrendementen, aldus DNB.

Volgens Witteveen is de verbetering van de positie van pensioenfondsen ook het gevolg van 'aanzienlijke bezuinigingen op het pensioen ', zoals het omzetten van eindloonregelingen naar een goedkopere pensioenopbouw op basis van het gemiddelde verdiende salaris.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.