woensdag 25 juli 2007, 02:00
#pensioen
Geen regeling voor zwangere ondernemer
Vrouwelijke zelfstandige ondernemers hoeven van de staat geen inkomensbescherming te krijgen tijdens hun zwangerschap. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een proefproces dat aangespannen was door de FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann tegen de Nederlandse staat.

Dankzij de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) in 2004 krijgen zwangere vrouwen geen uitkering meer van de staat. Om toch een uitkering te krijgen, moeten zwangere vrouwelijke ondernemers een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Deze verzekeringen zijn echter relatief duur en niet alle verzekeraars bieden de mogelijkheid om je te verzekeren voor een inkomen tijdens het zwangerschapverlof.

Volgens de vakcentrale en het fonds schiet de overheid met het afschaffen van deze verzekering tekort en gedraagt zij zich onverantwoord. Ook oordelen zij dat deze afschaffing in strijd is met het internationale recht.

FNV en het proefprocessenfonds zijn erg teleurgesteld met deze uitspraak en willen eventueel in hoger beroep. Voorzitter van de FNV Agnes Jongerius zegt: “Een positieve uitspraak had FNV kunnen steunen om bij het kabinet aan te dringen tot verandering van deze situatie. Vorig jaar heeft de Tweede Kamer al een motie ingediend om hiervoor een regeling te treffen. Volgens ons worden vrouwen hiermee ook ongelijk behandeld. “

Een meerderheid in de Tweede Kamer is al langer voorstander van een publieke inkomensregeling voor zwangere ondernemers. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) gaf eerder echter aan dat hij niet in staat is om voor het nieuwe jaar met voorstellen te komen. Volgens de FNV woordvoerder: 'Een positieve uitspraak was een mooie stok achter de deur geweest om de regering tot spoed te manen. Maar we hopen dat we de boel toch genoeg onder druk hebben gezet. De bal ligt nu bij de politiek.'

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.