pensioenen hypotheken hypotheken hypotheken Levensverzekeringen
Gepubliceerd op: 16-4-2008 om 02:00
Vaak zijn de kosten hoger dan 2,5 procent per jaar
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat verzekeraars nog steeds op grote schaal beleggingsverzekeringen verkopen met een te hoog kostenniveau. Onder meer DSB Bank, Delta Lloyd, RVS, Aegon, Rabobank, Fortis, Avéro Achmea en Fortis voeren producten waarbij de kosten hoger zijn dan 2,5 procent per jaar.

De krant bekeek de financiële bijsluiters van tientallen verzekeringen die gekoppeld zijn aan beleggingsfondsen. Uit het onderzoek blijk dat de kosten van deze beleggingshypotheken of pensioenverzekeringen nog steeds tientallen procenten hoger liggen dan volgens de Ombudsman Financiële Dienstverlening redelijk is. Volgens Rob Dorscheidt, beleidsmaker bij de Consumentenbond, zouden de kosten in de buurt moeten liggen van een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds rekent 1 tot 1,5 procent kosten per jaar. ‘Als een verzekeraar meer kosten in rekening brengt, moet hij uitleggen waar dat voor is.’

Volgens het Verbond van Verzekeraars is de 2,5-procentsnorm niet toepasbaar op het huidige productaanbod. Er is geen maximumbedrag dat verzekeraars in rekening mogen brengen. De enige eis is dat ze transparant zijn over de kosten. ‘We mogen geen afspraken maken over de kosten’, aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond. ‘Als gevolg van de discussies over de kosten en de concurrentie tussen verzekeraars zie ik wel dat meer partijen scherp geprijsde producten introduceren.’ Ook consumentenorganisatie hopen dat de toegenomen concurrentie met banken en bewuster aankoopgedrag van klanten zullen leiden tot aanzienlijk lagere kosten.

Bron: Volkskrant

Voor meer informatie over levensverzekeringen, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.