huizenmarkt hypotheken hypotheken hypotheken
Gepubliceerd op: 19-4-2008 om 02:00
Gemiddelde huizenprijs ligt vrijwel op de geschatte lange-termijnevenwichtswaarde
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is er geen sprake van een overwaardering van de huizenprijs in Nederland. De gemiddelde huizenprijs lag vorig jaar vrijwel op de geschatte lange-termijnevenwichtswaarde.

Het CPB staat met deze conclusie lijnrecht tegenover het rapport van het IMF van vorige week. Volgens het CPB heeft het IMF in hun rapport geen rekening gehouden met de specifieke woningmarkt situatie in Nederland. Volgens het CPB is het het aanbod van nieuwe huizen sterk gereguleerd, waardoor de woningvoorraad minder sterk stijgt dan anders het geval zou zijn.

Volgens het CPB kan de huizenprijs in Nederland in de periode 1980-2007 redelijk goed worden verklaard op basis van fundamentele vraag- en aanbodfactoren: de woningvoorraad, de rente, het beschikbaar looninkomen en het overig financieel gezinsvermogen. In de periode 1991-2000 is de huizenprijs sterk gestegen, nominaal met gemiddeld 9,7% per jaar en reeel - gecorrigeerd voor inflatie - met gemiddeld 7,1% per jaar, zo berekende het CPB. In de periode 2001-2007 is de huizenprijsstijging 'aanzienlijk gematigder geweest', aldus het CPB, met nominaal 5,3% per jaar en reeel 3,0% per jaar.

Bron: fd.nl / CPB

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.