hypotheken leningen hypotheken hypotheken
Gepubliceerd op: 10-6-2008 om 02:00
Lenen van geld wordt moeilijker
Banken en andere kredietverstrekkers hebben nieuwe, strakkere normen opgesteld voor het verstrekken van krediet. Deze nieuwe normen gaan het voor de consument moeilijker maken om meer geld te lenen dan ze aankunnen.

Dat hebben de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) dinsdag bekendgemaakt. De brancheorganisaties reageren hiermee op de maatschappelijke onrust die is ontstaan over mensen met problematische schulden. Eerder dit jaar meldde de toezichthouder Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) al te gaan kijken in hoeverre banken zich houden aan hun eigen gedragscode.

De nieuwe normen komen erop neer dat de inkomenseisen voor een lening worden verscherpt. Voortaan moeten banken er ook rekening mee houden dat een hoger inkomen ook hogere vaste lasten met zich meebrengt. Voor het opstellen van de normen hebben de partijen gebruikgemaakt van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het uitgavenpatroon van huishoudens in diverse samenstellingen en inkomensklasses.

De AFM liet weten verheugd te zijn over de aanscherping van de gedragscode. De toezichthouder gaat de naleving van de nieuwe normen vanaf 1 juli controleren.

Bron: nu.nl

Voor meer info over leningen, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.