dinsdag 19 augustus 2008, 02:00
#huizenmarkt #overige
Doelstelling VROM volgend jaar al niet gehaald
De branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers verwacht dat de woningproductie de komende jaren sterk zal teruglopen. De verwachting is dat de woningproductie volgend jaar al zakken onder de doelstelling van 80.000 woningen van het ministerie van VROM.

Dit zei directeur Nico Rietdijk van de branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) maandag. Volgens de NVB worden dit jaar nog 81.000 woningen opgeleverd. Voor 2009 rekent de NVB op 72.000 nieuwe woningen, voor 2010 op 62.000 woningen en voor 2011 op 55.000. De scherpe afname is het directe gevolg van een afname van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Uit cijfers van de NVB blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 14 procent minder nieuwe woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode in 2007. "Op basis van de doorlooptijd verwachten wij dat de woningproductie snel naar beneden gaat", aldus Rietdijk. Tussen het moment van verkoop en het moment van oplevering van nieuwe woningen zitten enkele jaren.

De daling van de verkoop van nieuwbouwwoningen schrijft de NVB toe aan een combinatie van factoren waaronder de gestegen hypotheekrente, het afnemende consumentenvertrouwen en scherpere condities voor de leningverstrekking door banken. Verder spelen ook de sterk stijgende kosten voor de bouw van woningen en hoge grondprijzen een rol. De gemiddelde prijs van een nieuwe huis is nu 7 procent hoger dan een jaar geleden. Volgens de NVB betekent dit dat nieuwbouwhuizen hierdoor "uit de markt worden geprijsd".

De woningproductie is volgens VROM "van groot belang voor een goede werking van de woningmarkt". Met de doelstelling van 80.000 woningen wil het ministerie het tekort op de woningmarkt, waar vooral starters, ouderen en lage inkomens het moeilijk hebben, terugdringen.

Bron: fd.nl

Voor informatie over hypotheken en de actuele hypotheekrente, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.