leningen
Gepubliceerd op: 23-9-2008 om 02:00
Leenrente hoger door kredietcrisis
De kredietcrisis zorgt voor een fors hogere rente op leningen. Daarbij valt op dat het renteverschil tussen de verschillende kredietverstrekkers geld fors is toegenomen. Dat meldde Independer dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Dure aanbieders rekenden in augustus op een lening (doorlopend krediet of persoonlijke lening) een gemiddelde rente van 16,4 procent. Dat is 2,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de goedkopere aanbieders liep de rente gemiddeld met 0,7 procent op naar 6,9 procent.

"In de markt voor leningen wordt er door consumenten weinig vergeleken. Ze hebben vaak het calvinistische idee dat lenen eigenlijk niet mag en zijn al blij als ze een lening kunnen krijgen", aldus Edmond Hilhorst, directeur van Independer, dinsdag in een toelichting. Volgens Hilhorst spinnen de grotere banken hierbij garen. "Over het algemeen rekenen zij de fors hogere tarieven dan de vechtlabels. Zij trekken de klanten die minder prijsgevoelig zijn." Hilhorst wijst wel op een addertje onder het gras bij de prijsvechters. "Vaak proberen deze aanbieders bij de lening aanvullende verzekeringen te slijten, waar ze veel geld mee verdienen. Het gaat dan om arbeidongeschiktheids- of overlijdensrisicoverzekeringen. Maar consumenten hebben deze verzekeringen niet altijd nodig. Als ze de verzekering niet kopen, moet de lening toch tegen dezelfde lage rente worden verstrekt."

Bron Independer, nu.nl

Voor meer informatie over leningen, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.