dinsdag 23 december 2008 01:00
#hypotheken #hypotheken #hypotheken
AFM bekijkt of regels strenger moeten
Toezichthouder AFM maakt zich grote zorgen over het grote aantal aflossingsvrije tophypotheken. Hierbij is het geleende bedrag meer dan de executiewaarde van de woning. Nu door de kredietcrisis de huizenprijzen dalen, vormt die zogenoemde overcreditering een probleem voor huizenbezitters.

Banken hebben te makkelijk leningen verstrekt aan huizenkopers en te weinig aangedrongen op aflossing van de hypotheek. Hans Hoogervorst van de AFM (ANP) Dat zegt voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een interview met de Volkskrant. ‘Van alle hypotheken is bijna de helft aflossingsvrij. Dat is heel veel. Als dat ook nog een tophypotheek is, wordt dat een probleem door een samenloop van omstandigheden, zoals oplopende werkloosheid en dalende huizenprijzen. Maar je ziet in deze kredietcrisis dat alle plagen van Egypte tegelijk kunnen komen.’ De AFM is al een jaar zeer kritisch over het gemak waarmee banken en andere financiële instellingen hypotheken verstrekken. De partijen lenen daarbij aan huizenkopers meer geld uit dan op basis van het inkomen mogelijk zou zijn. ‘En dat gebeurt nog steeds’, zegt Hoogervorst. Deze overcreditering pakt de AFM onder leiding van Hoogervorst sinds begin 2008 actief aan. ‘We hebben inmiddels enkele partijen, waaronder ook grote aanbieders op de korrel. Dat vinden ze niet leuk.’

De liberale oud-minister van Financiën en later van Volksgezondheid, die in september 2007 bestuursvoorzitter van de AFM werd, is echter tot de ontdekking gekomen dat de Autoriteit nog te weinig middelen heeft om de hypotheekverkopers te beteugelen. ‘Ik wil niet de indruk wekken dat ik met mijn handen geboeid de problemen moet aanpakken. Dat is niet zo. Maar ons instrumentarium is soms wel te licht. We zouden bijvoorbeeld hogere boetes willen uitdelen.’ Samen met De Nederlandsche Bank bekijkt de AFM of de regels voor hypotheekverstrekking strenger moeten worden.

Bron: Volkskrant

Voor meer info over hypotheken, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.