zaterdag 27 december 2008 01:00
#sparen
Meerdere banken hadden interesse in Nederlandse activiteiten Icesave
Ondanks belangstelling van andere banken voor de Nederlandse activiteiten van Icesave, heeft de Nederlandsche Bank (DNB) besloten de tegoeden van de spaarders uit te keren. Verkoop was daardoor niet meer mogelijk.

Dit bevestigde bewindvoerder Marinus Pannevis zaterdag, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Pannevis werd half oktober aangesteld om te bekijken of er belangstelling was voor de Nederlandse activiteiten van Icesave, de IJslandse internetbank die bij spaarders de afgelopen maanden voor veel beroering heeft gezorgd. Volgens de bewindvoerder hadden tien banken serieuze belangstelling voor de ongeveer 164.000 spaarrekeningen. Verkoop van de bestanden, met 1,6 miljard euro aan spaargelden, zou volgens hem zo'n 5 tot 10 miljoen euro hebben opgeleverd. De opbrengst zou worden verdeeld onder de schuldeisers van Icesave, onder wie de spaarders die meer dan 100.000 euro hadden gestald bij de bank.

''DNB vond verkoop aanvankelijk een goed plan. Vanaf half november werd het echter stil. Daarna werd ons duidelijk dat er geen toestemming meer zou komen'', aldus Pannevis. Onduidelijk is waarom DNB verkoop uiteindelijk niet zag zitten. De centrale bank wilde zaterdag geen commentaar geven. Pannevis vermoedt dat DNB voorstander was van verspreiding van de spaartegoeden over de verschillende banken. Daarbij kan volgens hem een rol hebben gespeeld dat de centrale bank ook medewerking van de banken verwachtte bij de uitvoering van de garantieregeling.

Bron: nu.nl / FD

Voor info over deposito sparen, klik hier.

Voor info over internetsparen, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.