dinsdag 30 december 2008 01:00
#inflatie #overige economische ontwikkelingen
Cijfers veel slechter dan verwachtingen
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in december gedaald tot een historisch dieptepunt. De index daalde van 44,7 in november tot 38,0 in december, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Conference Board.

Economen, vooraf geraadpleegd door Dow Jones, verwachtten in december juist een lichte verbetering van het vertrouwen tot 45,8. Vooral de deelindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige economische situatie weergeeft daalde sterk, tot 29,4 van 42,3. De verwachtingsindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, nam eveneens af, tot 43,8 van 46,2. Het vertrouwensniveau blijft hiermee zeer laag, en reflecteert de snelle economische neergang gedurende het vierde kwartaal, aldus Conference Board. Als maatstaf voor het vertrouwen wordt het jaar 1985 genomen, dat op 100 punten is gezet, doordat er in dat jaar geen sterke schommelingen waren.

Conference Board geldt als een onafhankelijk non-profit onderzoeksinstituut dat indices berekent voor het Amerikaanse ministerie van handel. Voor de berekening van het consumentenvertrouwen benadert de Conference Board 5000 huishoudens. Het consumentenvertrouwen geldt als een belangrijke barometer voor de consumentenbestedingen, die goed zijn voor tweederde van de omvang van de Amerikaanse economie.

Bron: FD

Voor info over de Amerikaanse rente, klik hier.

Voor info over de Amerikaanse inflatie, klik hier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.