Sparen
Gepubliceerd op: donderdag 7 juni 2012 om 14:02
Er wordt momenteel massaal gespaard
Geld dat consumenten langere tijd niet nodig hebben, gaat vaker dan vijf jaar geleden naar de spaarrekening in plaats van naar de beurs om er mee te beleggen. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 65.400 respondenten per dag.
Ook lopen de spaartegoeden fors op, al verwacht een groot gedeelte van de spaarders binnen 2 jaar het spaargeld aan te spreken.

Voorkeur voor sparen
Zeven op de tien (71%) ondervraagden zette vijf jaar geleden geld dat voor langere tijd niet nodig was op de bank. Nu gaat het om acht op de tien (81%). De toegenomen spaardrift is voor een groot deel veroorzaakt door de toegenomen aversie tegen beleggen. Vijf jaar geleden bracht 11% zijn extra geld naar de beurs, nu nog maar 4%. Meer dan 5 jaar geleden geven de respondenten de voorkeur aan een spaarpot waarvan de waarde zeker is.

Er wordt ook meer gespaard
In april 2012 stond er in totaal 315 miljard euro op spaarrekeningen, 18 miljard meer dan een jaar eerder. Daarmee staat nu per huishouden gemiddeld 42.000 euro op de bank. Tegelijkertijd gaan steeds meer mensen sparen. Van de ondervraagden geeft een kwart (26%) aan niet over spaargeld te beschikken. In 2009 ging dat nog om een derde (32%) van de ondervraagden. Het aantal mensen met spaargeld neemt dus toe.

Consumenten kiezen nu dus voor meer zekerheid. Werken aan een financiële buffer is een belangrijke reden om te sparen, zo bleek al eerder uit ander ING onderzoek. Aanstaande bezuinigingen en koopkrachtverlies maken consumenten voorzichtig en spaarzaam.

Wanneer zijn we uitgespaard?
Het is natuurlijk verstandig om spaarbuffers voor onvoorziene tegenslagen aan te leggen, maar voor de economie is het weer beter als consumenten het spaargeld wat vaker laten rollen. Wanneer verwacht de consument de spaartegoeden uit te geven?
Binnen 1 jaar26,6%
Over 1 tot 2 jaar12,6%
Langer dan 2 jaar34,6%
Heeft geen spaargeld26,2%

Meer dan de helft van de respondenten met spaargeld verwacht zijn of haar spaarpot dus binnen twee jaar grotendeels aan te spreken (74% heeft spaargeld, 39% spreekt het de komende twee jaar aan). Daarbij kan het om verschillende redenen gaan, bijvoorbeeld omdat mensen verwachten moeilijker rond te komen of hun baan kwijt te raken, maar ook om een nieuwe auto of andere consumptiegoederen.

Bron: ING Economisch Bureau

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.