Overige Overige economische ontwikkelingen
Gepubliceerd op: vrijdag 21 september 2012 om 11:50
Mogelijk gefraudeerd met meerdere benchmarks
Het is mogelijk dat er door de banken met veel meer benchmarks dan alleen de LIBOR is gerommeld. Dit meldt Bloomberg op basis van een vertrouwelijk rapport van de International Organization of Securities Commissions (IOSCO).

De Internationale Organisatie of Securities Commissions (IOSCO) is een samenwerkingsverband van alle organisaties die de globale effecten- en futuresmarkten reguleren. Volgens Bloomberg stelt de IOSCO in het rapport dat minder dan de helft van alle benchmarkrentes in Amerika, Europa en Azië gebaseerd zijn op daadwerkelijke transacties. Het rapport volgt op het recente LIBOR schandaal, waarbij bleek dat tien tot vijftien grootbanken gedurende een periode van 2005 tot 2009 de LIBOR niet naar waarheid hadden ingevuld. Deze fraude heeft zo lang kunnen bestaan door gebrek aan toezicht en objectieve maatstaven. Vervolgens zijn ook twijfels over de totstandkoming van de EURIBOR rentes ontstaan, waardoor ook deze nader worden onderzocht.

Dus de LIBOR fraude staat wellicht niet op zichzelf. Maar in het rapport stelt de IOSCO dat de banken mogelijk met nog meer benchmarks hebben gesjoemeld. Er wordt niet aangegeven om welke benchmarks het gaat; vermoedelijk gaat het om de soortgelijke tarieven voor andere valuta zoals de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank of andere Interbank Offered Rates, zoals de TIBOR (Tokyo), SIBOR (Singapore) of HIBOR (Hong Kong).

De verwachting is dat de gehele opzet van het bepalen van de benchmarkrentes drastisch gewijzigd zal worden en meer gebaseerd op daadwerkelijke transacties en bijbehorende rentes in plaats van geschatte transacties en rentes. Daarnaast zal er meer toezicht op de naleving komen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.