Sparen Algemene rentes
Gepubliceerd op: dinsdag 5 februari 2013 om 10:49
Van praktisch failliete bank naar veilige staatsbank
Afgelopen vrijdag is SNS Reaal genationaliseerd. Daarmee is een einde gekomen aan een onzekere periode waarin veel spaarders zich afvroegen wat er met SNS Reaal en haar dochtermaatschappijen zou gaan gebeuren.

Naar inmiddels is gebleken, was er wel degelijk sprake van onzekerheid: veel spaarders haalden hun spaargeld weg bij SNS Bank uit angst hun geld kwijt te raken door een faillissement.

Dat maakte de directeur Toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) Jan Sijbrand tijdens de persconferentie over de nationalisatie van SNS Reaal bekend. "Er waren dagen dat rekeninghouders een half miljard euro, tot een miljard euro weghaalden", zei Sijbrand. Met name de berichtgeving in de media speelde daarbij een belangrijke rol. Zo verdween er vanaf 16 januari, de datum dat bekend werd dat de Europese commissie niet akkoord ging met een reddingsplan, ruim 2,5 miljard euro aan gelden, waarvan 1,4 miljard opgenomen spaargelden. Dat is inmiddels gebleken uit de publicatie van de nationalisatie van SNS Reaal in de Staatscourant.

Omdat SNS Bank last had van uitstromende spaargelden en op de interbancaire markt moeilijk aan geld kon komen, moest de bank een hoge spaarrente bieden, waardoor andere partijen werden gedwongen deels mee te gaan, zo stelt analist Jan Willem Weidema van ABN AMRO in het liveblog van het Financieel Dagblad. Eenmaal in staatshanden verwacht de analist dan ook niet dat de huidige tarieven op dit niveau zullen blijven.

Want de keerzijde van alle ontwikkelingen is dat SNS Reaal door de nationalisering in 1 klap de interessantste bank op de spaarmarkt is geworden. Bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden biedt SNS Bank met 2,25% momenteel de allerhoogste spaarrente. Tegelijkertijd is SNS Bank door de nationalisatie een veilige staatsbank geworden. Daardoor zou er momenteel zomaar sprake kunnen zijn van een forse instroom van spaargelden bij SNS Bank.

In 2008 bij de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis werd een soortgelijk fenomeen zichtbaar. Beide banken zagen de instroom van spaargeld direct na de nationalisatie fors toenemen. Spaarders stallen hun spaargelden natuurlijk graag bij een veilige staatsbank. En al helemaal als deze ook nog eens de hoogte rente biedt! De vraag is alleen hoe lang dit zo blijft. Vanuit de Europese Commissie is immers bepaald dat staatsbanken en banken met staatssteun niet de hoogste spaarrente mogen aanbieden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.