Algemene rentes
Gepubliceerd op: dinsdag 26 februari 2013 om 17:33
LIBOR boete kan tot 612 miljoen dollar oplopen
Rabobank Groep krijgt naar verwachting een boete van minimaal 440 miljoen Dollar (€ 337 miljoen) voor haar aandeel in de Libor manipulatie.

Rabobank wordt daarmee de volgende bank om tot een schikking komen met de Amerikaanse en Britse autoriteiten vanwege de dagvaardingen die zij kreeg voor het manipuleren van de marktrentes, hebben vier anonieme bronnen aan Bloomberg meegedeeld.

De boete is waarschijnlijk tussen de 440 miljoen dollar die Barclays Bank betaalde en de 612 miljoen dollar die Royal Bank of Scotland betaalde, heeft één van de bronnen aangegeven. Rabobank is de enige Nederlandse bank die deelneemt aan het samenstellen van aan de London Interbank Offered Rate, de benchmark voor meer dan 300 biljoen dollar effecten. De Rabobank heeft al eerder vier handelaren ontslagen voor mogelijke betrokkenheid bij de koers manipulatie.

In een reactie laat Rabobank weten dat een schikking inderdaad te verwachten valt: "Gezien de thans bekende bevindingen en de uitkomsten van de onderzoeken bij andere panelbanken die inmiddels publiek zijn geworden, zal de weging van de feiten en omstandigheden een schikking aannemelijk maken. De hoogte daarvan kan op dit moment niet betrouwbaar worden geschat."

Rabobank is onder de loep genomen vanwege pogingen om de Sterling Libor, Dollar Libor, de Japanse Yen Libor en Euribor te manipuleren.

LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate. De LIBOR is een gemiddeld rente tarief waartegen een groot aantal internationale banken in Londen leningen aan elkaar wil verstrekken. Deze worden bepaald door dagelijks een peiling onder een groot aantal banken te houden waarin deze banken schatten hoeveel het zou kosten om van elkaar te lenen voor verschillende periodes en in verschillende valuta.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.