Hypotheken Huizenmarkt Algemene rentes
Gepubliceerd op: vrijdag 1 maart 2013 om 15:11
ABN AMRO wil niet verder groeien met hypotheken
ABN AMRO heeft vandaag de jaarcijfers over 2012 bekend gemaakt. ABN AMRO rapporteert een onderliggende nettowinst van € 1.285 miljoen over geheel 2012, ten opzichte van € 960 miljoen in 2011. De onderliggende nettowinst steeg daardoor met 34% en het rendement op het eigen vermogen bedroeg 10%.

Al met al was bestuursvoorzitter Gerrit Zalm gezien de moeilijke economische omstandigheden niet ontevreden over de resultaten: "Het economische klimaat bleef ongunstig in 2012. Desondanks realiseerde de bank bevredigende resultaten over geheel 2012."

Maar bij de presentatie van de jaarcijfers had Gerrit Zalm volgens de Telegraaf nog wel ander opmerkelijk nieuws: ABN AMRO is niet van plan verder te groeien in de hypotheekmarkt. De hypotheekportefeuille maakt nu de helft uit van de totale kredietportefeuille, volgens Zalm. "Als de markt voor hypotheken groeit, zullen wij niet meegroeien", zo zei Zalm.

ABN AMRO zal dus terughoudend zijn met het verstrekken van nieuwe hypotheken. En dit in een tijd dat de woningmarkt juist wel een boost kan gebruiken. Het is maar de vraag of de Nederlandse bevolking dit beleid kan waarderen. Uit de vele verontwaardigde reacties tot op heden blijkt in ieder geval dat veel burgers na de redding van ABN AMRO met behulp van belastinggeld niet blij zijn met dit terughoudend beleid. Velen zijn zelfs van mening dat de staat als enig aandeelhouder van ABN AMRO de bank moet dwingen om juist ruimer hypotheken te verstrekken tegen scherpe hypotheekrente tarieven om andere banken te dwingen concurrerende tarieven te hanteren.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.