Hypotheken Levensverzekeringen Verzekeringen algemeen Banksparen hypotheek
Gepubliceerd op: dinsdag 5 maart 2013 om 17:05
Veel mensen betalen te veel voor ORV
Veel mensen betalen te veel voor hun overlijdensrisicoverzekering. Dat komt doordat de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren fors zijn gedaald. Volgens Tros Radar kan het zelfs zo zijn dat dezelfde verzekering maar liefst 77 procent goedkoper is dan vijf jaar geleden.

Voorbeeld lagere premie:
OverlijdensrisicoverzekeringVerzekerdenVerzekerd bedragLooptijdPremie per maandTotale kosten
Oude verzekeringMan (37) en vrouw (41)€ 200.000 gelijkblijvend25 jaar € 109€ 32.700
Nieuwe verzekeringMan (37) en vrouw (41)€ 200.000 gelijkblijvend30 jaar€ 69€ 25.089*
*Hierbij is rekening gehouden met € 249 advies / afsluitkosten

Oorzaken
In het bovenstaande voorbeeld kunnen de man en vrouw ruim € 7.600 aan premie besparen op de overlijdensrisicoverzekering. Ook zijn ze 5 jaar langer verzekerd dan bij de oude verzekering het geval was!

In de uitzending van Tros Radar worden twee oorzaken voor deze forse daling van de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen:
  • De nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen kennen minder kosten in de verzekering, onder andere doordat de afsluitprovisie op overlijdensrisicoverzekeringen is komen te vervallen.
  • Mensen worden gemiddeld steeds ouder, waarmee de sterftekans kleiner wordt. Daardoor komen minder overlijdensrisicoverzekeringen minder vaak daadwerkelijk tot uitkering. Het gevolg is dat de premies dan verlaagd kunnen worden.

Overstappen
Mensen die willen overstappen van overlijdensrisicoverzekering moeten er wel rekening mee houden dat er opnieuw gezondheidsvragen gesteld worden. In het geval dat de gezondheid is achteruit gegaan, kan dit het voordeel wel beperken.

Ook mensen die willen overstappen van overlijdensrisicoverzekering waarbij de huidige hypotheek is verpand aan een hypotheek, moeten extra oppassen. Zij moeten eerst aan de hypotheekverstrekker of hun hypotheekadviseur vragen aan welke voorwaarden de nieuwe overlijdensrisicoverzekering moet voldoen, om daarna pas een keuze te maken voor een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. Zeg nooit de oude verzekering op voordat je een nieuwe hebt!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.