Inflatie Overige economische ontwikkelingen
Gepubliceerd op: donderdag 7 maart 2013 om 12:43
Geen verandering ten opzichte van januari
De inflatie in februari 2013 is met 3 procent gelijkgebleven aan de inflatie in januari 2013. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) vandaag bekend gemaakt.

Met name de prijzen van vliegtickets zijn in februari fors gestegen. Deze waren in februari 18,5% duurder dan een jaar eerder. Een oorzaak hiervan is niet bekend gemaakt.
Tegelijkertijd zijn de voedselprijzen relatief minder gestegen. De voedselprijzen lagen in februari weliswaar 2,7 procent hoger dan een jaar eerder, maar in januari was de prijsstijging nog 3,8 procent. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had daarom een verlagend effect op de inflatie. En per saldo is de inflatie daardoor gelijkgebleven.

De inflatie in de eurozone is in februari met 0,2 procentpunt gedaald naar 1,8 procent. Sinds de verhoging van de btw in oktober 2012 is de inflatie in Nederland fors hoger dan in de eurozone. Het hoge btw tarief is sinds 1 oktober 2012 verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Het lage btw tarief van 6 procent is hetzelfde gebleven.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.