Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: 15-7-2013 om 16:04
Daling aantal doorstromers blijkt groter dan daling in starters
Het grootste probleem van de huizenmarkt is niet de starter die geen woning kan of wil kopen. Het zijn juist de doorstromers die niet kunnen of willen doorstromen naar een volgende, grotere woning.

Dat is de conclusie van onderzoek door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Want uit het onderzoek blijkt dat vanaf 2002 tot 2012 het aantal starters met ongeveer 40.000 per jaar vrijwel gelijk is gebleven. De groep doorstromers daarentegen is fors gedaald, van 120.000 voor 2008 tot minder dan 60.000 per jaar na 2008.

Het stilvallen van de woningmarkt lijkt daardoor volgens ASRE vooral veroorzaakt door vraaguitval bij doorstromers. Vooral huishoudens in de leeftijdscategorieën 25 tot 45 jaar kunnen niet verhuizen, terwijl zij dat wel zouden willen.

En de hoofdoorzaak hiervan is restschuld. Er is sprake van een restschuld als een woning bij verkoop minder opbrengt dan de hypotheek die er op rust. Eén op de vier huishoudens die wil doorstromen, heeft te maken met een restschuld, die gemiddeld € 30.000 bedraagt, maar volgens andere bronnen makkkelijk tot € 50.000 kan oplopen.

Deze groep heeft feitelijk maar twee oplossingen:
  • afzien van de verhuiswens en blijven zitten waar je zit in afwachting van betere tijden en eventueel extra aflossen op de hypotheek om zo de restschuld sneller af te bouwen.
  • Verhuizen en de restschuld opnieuw financieren. Daarbij zal de restschuld uiteraard in de toekomst alsnog afgelost moeten worden.

De onderzoekers zijn bang dat veel doorstromers voor de eerste optie kiezen en dus niet verhuizen. Daarbij is het maar de vraag hoe lang het gaat duren voor zij de verhuiswens alsnog kunnen vervullen. Of deze verhuizingen ingehaald gaan worden is volgens de onderzoekers twijfelachtig. Als de huizenmarkt onvoldoende aantrekt, zou de uitstel zou zomaar eens afstel kunnen worden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.