donderdag 30 oktober 2014, 18:09
#zorgverzekering

Tot nu toe heeft alleen DSW haar zorgpremie bekend gemaakt

Het is nog relatief rustig als het over het bekendmaken van de zorgpremies voor 2015 gaat. Volgens de vergelijkingssite geld.nl zijn de zorgverzekeraars dit jaar opvallend laat met het bekendmaken van de premies en voorwaarden voor het nieuwe jaar. Er zijn nog een kleine 3 weken te gaan voordat de deadline verloopt. Maar tot nu toe heeft alleen zorgverzekeraar DSW haar zorgpremies voor 2015 bekend gemaakt.

Vorig jaar publiceerde Achmea haar premies op 22 oktober. Volgens deze zorgverzekeraars duurt het dit jaar langer dan normaal omdat er meer en langer gerekend moet worden. Dit komt weer door de overgang van een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de zorgverzekeraars. Ook de andere grote zorgverzekeraars herkennen zich in dit beeld.

De kleine zorgverzekeraar DSW - die zich vaak als luis in de pels van de grote zorgverzekeraars nestelt - gelooft er helemaal niets van. DSW directeur Chris Oomen zegt in een reactie: Om de premie te bepalen, heb je de Miljoenennota nodig. Wij hebben in minder dan een week na Prinsjesdag de premie vastgesteld en de andere verzekeraars zouden het na zes weken nog niet weten? Dan ben je als zorgverzekeraar onbekwaam of je liegt.

Toch is het maar de vraag of de zorgverzekeraars dit jaar echt zoveel later zijn met het bekend maken van de zorgpremies. In 2010 hadden slechts 7 zorgverzekeraars vóór 1 november hun zorgpremies voor 2011 bekend gemaakt. In 2011 en 2012 waren er slechts 3 zorgverzekeraars die al in oktober hun zorgpremie voor het volgend jaar hadden gemeld. In 2013 waren het er meer, maar de meesten daarvan behoren tot het Achmea concern. Zouden die als 1 zorgverzekeraar geteld worden, dan zouden ook in 2013 slechts 3 zorgverzekeraars hun premies in oktober bekend hebben gemaakt.

De meerderheid van de zorgverzekeraars maken de premies van hun basisverzekering pas na 1 november bekend. De zorgverzekeraars die vóór 1 november hun zorgpremies bekend maken zijn eerder de uitzondering dan de regel. En dat heeft waarschijnlijk veel met de concurrentie te maken. Zorgverzekeraar VGZ zegt daarover: We willen onze premie niet veel vroeger bekendmaken dan de andere grotere verzekeraars en dat willen zij natuurlijk ook niet.

Het lijkt er dus op dat geen van de zorgverzekeraars de norm wil zetten en liever afwacht wat de rest doet. Om bij eventuele verrassende ontwikkelingen toch nog iets te kunnen aanpassen. De zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 19 november de tijd om hun zorgpremies en voorwaarden bekend te maken. Wanneer er zorgpremies bekend zijn gemaakt, voegen wij deze toe aan ons premieoverzicht voor basisverzekeringen in 2015.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.