maandag 16 februari 2015, 15:23
#pensioen #economie #zorgverzekering #levensverzekering #schadeverzekering #brommerverzekering

Chinese verzekeraar neemt Reaal over van de staat

Afgelopen zaterdag heeft SNS Reaal een overeenkomst getekend voor de verkoop van haar verzekeringstak VIVAT - beter bekend als Reaal Verzekeringen. De koper is de Chinese verzekeraar Anbang, die de verzekeringsgroep met daarin niet alleen Reaal maar ook Zwitserleven, Zelf, Route Mobiel, Proteq Dier & Zorg en ACTIAM aankocht voor slechts € 150 miljoen.

De holding SNS Reaal - en daarmee de Nederlandse Staat - lijdt op deze verkoop een flink verlies. De boekwaarde van de verzekeringsactiviteiten staat op € 2,4 miljard. Toch wordt de overeenkomst door minister Dijsselbloem als een goede stap gezien, met name omdat Anbang behoorlijk gaat investeren in de verzekeringsonderdelen. Een kapitaalinjectie van ruim een miljard euro moet ervoor zorgen dat het verzekeringsbedrijf weer solvabel is. Dat geeft het bedrijf weer toekomst, wat positief is voor zowel polishouders als medewerkers.

Het is niet de eerste overname van het Chinese Anbang in Europa. Eerder werd in België al de verzekeraar Fidea opgekocht, net als Delta Lloyd Bank België.

De overname moet overigens nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders in Nederland en China. Andere voorwaarden zijn dat de kapitaalspositie van VIVAT van nu tot 30 juni stabiel blijft, en dat de medezeggenschap akkoord gaat.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.