Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: 25-2-2015 om 13:06

In Denemarken kan het zomaar mogelijk worden

Een hypotheek afsluiten en maandelijks rente ontvangen in plaats van betalen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar in Denemarken kan het binnenkort zomaar mogelijk zijn. De hypotheekrente is in Denemarken zo laag, dat deze negatief dreigt te worden. Enkele Deense banken zien niets in negatieve hypotheekrente, maar er is ook een hypotheekbank die het betalen van hypotheekrente aan leners wel degelijk overweegt.

Door het afwijkende systeem van hypotheekfinanciering in Denemarken, liggen de hypotheekrentes vaak lager en dichter in de buurt van de kapitaalmarktrentes. Dat komt doordat Hypotheekbanken in het Deense model slechts de rol van intermediair tussen de consument en de kapitaalmarkt hebben, Tarieven die op de kapitaalmarkt gelden, worden daar in hogere mate rechtstreeks aan de consumenten doorgegeven. Door dit afwijkend model profiteren de Deense huishoudens ook meer van de recente hypotheekrentedalingen.

En in Denemarken zijn deze dalingen nog eens verstrekt door de positie van de Deense Kroon. Deze is na het debacle van de Zwitserse Frank enorm in trek. De Zwitsers maakten een einde aan de vaste koppeling tussen de Zwitserse Frank en de Euro, waarna de koers van de Zwitserse Frank enorm steeg. Omdat beleggers erop speculeren dat ook de Deense Kroon een dergelijk lot staat te wachten, is de koers van de Deense Kroon al flink gestegen. En om dat tegen te gaan, heeft de Deense Centrale Bank de depositorentes extra verlaagd. Waardoor de Deens hypotheekrente zomaar negatief zou kunnen worden.

Als de hypotheekrente in Denemarken negatief wordt, zal dat met name voor de korte rentevaste periodes gelden. De vraag is echter: gaan de Deense hypotheekbanken een mogelijke negatieve hypotheekrente doorgeven aan hun klanten? Drie grote hypotheekbanken in Denemarken zijn Nordea, Nykredit en RealKredit. Nordea en Nykredit zien vooralsnog niets in negatieve hypotheekrente. Volgens een Nordea woordvoerder in een artikel op Reuters zullen consumenten - ook bij negatieve hypotheekrentes - nog steeds moeten betalen voor hun hypotheek. Dit komt volgens Nordea door verwerkingsvergoedingen die de hypotheekbanken als opslag in rekening brengen. Desondanks pleiten Nordea en Nykrediet voor gezamelijk overleg en een gezamelijke aanpak als de hypotheekrente daadwerkelijk negatief wordt.

RealKredit denkt er echter anders over. Deze bank zegt - juist doordat ze met vaste verwerkingsvergoedingen werken - dat ze in staat zijn om een eventuele negatieve hypotheekrente aan de leners door te geven.

In deze laatste week van februari worden voor ongeveer 170 miljard kronen aan obligaties geherfinancierd. Volgens schattingen van Nordea zou bij ongeveer 95 milljard kronen de rente mogelijk negatief kunnen worden. Het zal om een van de meest interessante veilingen in zeer lange tijd gaan, aldus Anders Aalund, hoofdanalist bij Nordea Markets in Kopenhagen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.