vrijdag 11 december 2015, 10:30
#zorgverzekering

Uitgebreide analyse van de zorgverzekeringen voor 2016

Zoals inmiddels gebruikelijk hebben wij voor u weer een uitgebreide analyse over zorgverzekeringen opgesteld. Het zorgseizoen is begonnen: alle premies zijn bekend dus u kunt aan de slag met zorgpolissen vergelijken voor het nieuwe jaar. Deze maand kunt u immers uw huidige zorgverzekering opzeggen en een nieuwe polis afsluiten. Tijd dus voor bewuste keuzes als het gaat om uw ziektekostenverzekering. Keuzes die grote financiële gevolgen kunnen hebben: positief én negatief.

De meeste zorgverzekeraars hebben hun premies verhoogd. De verschillen in premieverandering zijn groot: van gelijkblijvende premies tot een stijging van € 7 per maand. De rangorde qua goedkoopste zorgverzekering zal dus ook voor u waarschijnlijk veranderd zijn. Bekijk direct met welke polis u het voordeligst uit bent in het nieuwe jaar!

Daarnaast geldt natuurlijk dat goedkoop nog weleens duurkoop kan blijken. De keuze voor de allergoedkoopste budgetpolis is in de ogen van allerlei mensen een oliedomme keuze. Ze stellen zelfs dat de budgetpolis gewoon patiëntenbedrog is, dat die verboden moet worden en dat consumenten een proefproces zouden moeten opstarten tegen de budgetpolis. In onze analyse vindt u uitgebreide informatie over de voordelen en nadelen van de budgetpolis.

Onze analyse bevat verder algemene informatie over zorgverzekeringen en opvallende ontwikkelingen in het afgelopen jaar. Het is verstandig om het geheel rustig door te nemen voordat u een beslissing neemt over uw zorgverzekering voor 2016. Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld:

  • Twijfel aan de solidariteit van het systeem: maken de keuze voor budgetpolissen en maximale eigen risico's door gezonde jonge mensen de zorgverzekering voor oudere en minder gezonde landgenoten te duur?
  • De laagste zorgpremie is gestegen, de hoogste gedaald. Varieerde de premie voor een basisverzekering met alleen het verplichte eigen risico nog van € 82,50 tot € 116,11 - dit jaar vallen ze tussen de € 85 en € 113,93. Telt u hier echter de verhoging van het eigen risico van € 375 naar € 385 bij op, dan is bent u altijd méér kwijt.
  • Vrije keuze van zorgverlener blijft een hot item. Er zijn niet veel polissen met volledige vrijheid - en de verschillen tussen polissen met beperkte vrijheid zijn groot. Ze variëren van een uitgebreide keuze tot een zeer beperkte budgetpolis. Bij het selecteren van de beste zorgverzekering is het dus van belang dat u niet alleen kijkt naar de premie en de dekking. Het is minstens zo belangrijk om goed te bestuderen bij welke zorgverleners u terecht kunt!

Wellicht heeft u na het bestuderen van onze analyse van zorgverzekeringen nog vragen, aanvullingen, opmerkingen of tips? Aarzel niet om die te plaatsen in de reacties onder dit bericht. Met uw input kunnen wij de informatie nog verder verbeteren zodat iedereen de juiste keuze kan maken voor de zorgverzekering in 2016.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.