dinsdag 15 december 2015, 13:12
#schadeverzekering #levensverzekering

Duidelijker over verzekeringsdekking

Vanaf volgend jaar gaan verzekeraars de consument veel duidelijker informeren over de dekking van hun verzekeringen. Dat gaan ze doen via de Regeling Verzekeringskaarten, die is vastgelegd door het Verbond van Verzekeraars. Consumenten zijn vaak niet goed op de hoogte van de voorwaarden van hun verzekeringen. Met digitale verzekeringskaarten willen de verzekeraars hier verbetering in aanbrengen.

Verzekeringskaarten: bindend voor alle leden

De verzekeringskaarten geven met iconen en korte teksten aan welke schades wel en niet gedekt worden door een schadeverzekering. Dit zijn geen algemene overzichten - ze worden door de verzekeraars per verzekeringsproduct opgesteld. Dat is geen keuze: het gebruik van de verzekeringskaarten is bindend voor alle leden van het Verbond van Verzekeraars. Alleen verzekeringsmaatschappijen die géén lid zijn van het Verbond kunnen zich er dus nog aan onttrekken.

Productwijzer

De verzekeringswereld heeft al eerder geprobeerd meer duidelijkheid te scheppen over de inhoud van schadeverzekeringen. Dat gebeurde in 2008 met het verplicht gebruik van Productwijzers. Deze productwijzers komen met de komst van de Verzekeringskaarten te vervallen. Ze blijven wel in gebruik voor verzekeringen waarvoor nog geen verzekeringskaart is opgesteld.

Meest gangbare verzekeringen

De verzekeringskaarten komen er voor de 15 meest gangbare verzekeringen. Bij particuliere schadeverzekeringen gaat het om de autoverzekering (in alle varianten), reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering. Daarnaast komen ze er ook natura uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen. Ook inkomensverzekeringen worden voorzien van een verzekeringskaart: de ongevallenverzekering, de maandlastenverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.