Pensioenen Banksparen pensioen
Gepubliceerd op: donderdag 28 januari 2016 om 12:23

Mogelijk moet er de komende jaren verder gekort worden

De noodklok wordt geluid door de grootste pensioenfondsen van Nederland. Ze geven aan dat ze in 2016 nog niet hoeven te korten op hun pensioenuitkeringen - maar dat dit voor 2017 niet toe te zeggen is.

Somberheid troef

Alle grote pensioenfondsen zijn somber over het handhaven van het uitkeringsniveau in de komende jaren. Ambtenarenfonds ABP geeft aan dat de kans dat ze op de uitkeringen moeten gaan korten in 2017 steeds groter wordt. Zorgfonds PFZW vertelt hetzelfde, net als de grote metaalfondsen PME en PMT.

Geen indexatie

De eerste stap is dat de pensioenen niet geïndexeerd zullen worden. Indexatie is volgens PME-directeur Eric Uijen de komende jaren echt niet te verwachten. De uitkeringen blijven dus gelijk, stijgen niet mee met de kosten van het levensonderhoud. Nu is de inflatie ook bijzonder laag, waardoor de gevolgen van het uitblijven van indexatie voor gepensioneerde waarschijnlijk wel mee zullen vallen.

Lage rendementen, hoge verplichtingen

De problemen worden veroorzaakt door de lage rendementen die de pensioenfondsen behalen op de gelden die bij hen geparkeerd staan. De aandelen geven niet voldoende rendement. Ondertussen staat de rente bijzonder laag, waardoor de kapitalen die ze nodig hebben om aan hun verplichtingen te voldoen alleen maar stijgen. Gevolg is dat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen behoorlijk onder niveau staan. Niet voor niets pleitten de pensioenfondsen onlangs nog voor het afschaffen van de uitkeringstoezeggingen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.