maandag 15 februari 2016, 16:19
#hypotheek #belasting

Het afschaffen zou voor nieuwe woningkopers geen enkel probleem zijn

Gisteren werd in het tv-programma Buitenhof een interview gehouden met Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam. In dit vraaggesprek gaf hij aan dat de hypotheekrenteaftrek wat hem betreft voor nieuwe woningkopers per morgen kan verdwijnen.

Gegijzeld door financiële sector

Het interview opende met de onrust op de aandelenmarkten en de slechte resultaten van financiële bedrijven. Boot stelde dat .. 'gegijzeld zijn door de financiële sector'. De sector heeft een te grote invloed op onze economie en onze gedachten, versterkt de zwaktes in onze economie. In zijn ogen moet ons financiële systeem op de schop, gaat dat nog wel even duren, en in de tussentijd is het "vallen en opstaan".

Minder schuld, meer eigen vermogen

Boot legt in de uitzending van Buitenhof uit dat banken veel meer buffers moeten hebben, hun eigen vermogen moeten verhogen door aandelen uit te geven. In plaats daarvan kwamen de banken met 'coco's' - leningen die omgezet kunnen worden in aandelen (of weggestreept) als de banken 'klem komen te zitten'. Schulden waarover de rente dan ook nog eens aftrekbaar gemaakt is door de minister van Financiën. Boot noemt dat simpelweg 'verbijsterend'. Op deze manier worden banken niet gestimuleerd om zichzelf te financieren met veilig eigen vermogen.

Hypotheekrenteaftrek kan verdwijnen

Hij adviseert de politiek om de prikkels op schuldfinanciering uit het systeem te halen. Niet alleen voor banken, ook voor de particulier. Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek ("subsidie voor het aangaan van schulden") voor nieuwe woningkopers zou volgens Boot geen enkel probleem zijn. Doordat de hypotheekrente zo enorm laag is zou de renteaftrek voor hen per direct kunnen verdwijnen. Toekomstige huizenbezitters zouden in zijn ogen niet benadeeld worden "als je de renteaftrek doet verdwijnen". De rechten van alle bestaande hypotheken zouden daarbij wel gehonoreerd moeten worden.

Consumentenkracht

Tot slot bespreekt Boot nog de consumentenkracht. Dat als de Consumentenbond met gemeenschappelijke inkoop van energie een voordeel kan creëren voor de consument, dat toch ook met financiële zaken moet kunnen. Om zo "de samenleving de kracht te geven om de dominantie van de financiële sector te verminderen, en de samenleving minder kwetsbaar te maken voor de financiële sector". Dit alles staat ook vermeld in het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dat in april uitkomt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.