Sparen Leningen Algemene rentes
Gepubliceerd op: vrijdag 11 maart 2016 om 13:28

Banken lenen nu gratis bij de Europese Centrale Bank

Gisteren kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met een belangrijk besluit. De herfinancieringsrente - het belangrijkste rentetarief van de ECB, ook wel bekend als refirente - werd verlaagd van 0,05% naar 0%.

Herfinancieringsrente

De herfinancieringsrente is de rente die banken moeten betalen als ze geld lenen bij de ECB. Daar hoeven ze nu dus niets meer voor te betalen. Zonder dat het de banken iets kost kunnen ze geld halen bij de centrale bank. Het idee daar achter is dat banken makkelijker zelf geld uitlenen, waarmee de economie gestimuleerd wordt.

Depositorente

Ook de depositorente bij de ECB werd verder verlaagd. Deze was al negatief, -0,3% en daalt verder naar -0.4%. Als banken geld willen stallen bij de centrale bank moeten ze daar dus flink voor betalen. Deze depositorente is niet dezelfde als de rente die consumenten krijgen over hun spaargeld op deposito's. Die tarieven worden door de banken zelf bepaald. Ze zijn nog wel positief maar ook de spaarrente op deposito's ligt enorm laag.

Opkoopprogramma

Naast de verlaging van de rente heeft club van Mario Draghi ook besloten om het opkoopprogramma - ook wel bekend als Quantitative Easing - verder uit te breiden. Via die weg werd er 60 miljard euro per maand in de economie gepompt, wat nu verhoogd wordt naar 80 miljard euro per maand.

Geen verdere verlaging

Is er ook nog goed nieuws gebracht door Draghi? De bovenstaande berichten zijn immers niet positief voor onze spaarrente. Dikke kans dat die nog verder gaat dalen, er wordt gesproken over richting 0,5%. Een klein lichtpuntje is dat hij zei dat de rente in de eurozone waarschijnlijk niet nog verder zal worden verlaagd. Waarschijnlijk. Deze opmerking zorgde direct voor een herstel van de koers van de euro ten opzichte van de dollar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.