Leningen Algemene rentes
Gepubliceerd op: maandag 21 maart 2016 om 12:35

Alle rentes zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald, behalve voor rood staan

Het Financiële Dagblad (FD) heeft onderzoek gedaan naar de invloed die de extreem lage rentestand heeft op de rente die consumenten moeten betalen bij rood staan op hun betaalrekening. De uitkomst: géén invloed.

Debetrente

Wie rood staat op een bankrekening betaalt daarvoor rente. Logisch: er is geld uitgegeven dat niet van de rekeninghouder was - er is dus geld geleend. Geld lenen kost geld dus rood staan ook. De rente die de banken berekenen bij een roodstand noemen we debetrente. Rood staan is duur: het percentage debetrente op een betaalrekening is altijd veel hoger dan de rente op bijvoorbeeld een doorlopend krediet.

Extreem lage rentestand

Nu is de rentestand in het algemeen op dit moment extreem laag. Vorige week heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes opnieuw verlaagd, waardoor de belangrijkste ECB-rente zelfs op 0,0% is uitgekomen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze lage rentes ook doorwerken in de rente die men moet betalen bij rood staan.

Niet verlaagd... bij Rabobank zelfs verhoogd

Niets is echter minder waar. De rente die consumenten betalen over een negatief saldo op hun betaalrekening is in de afgelopen drie jaar min of meer gelijk gebleven: tussen de 9 en 14%. Bij de Rabobank is het tarief voor sommige klanten zelfs verhoogd. De bank stelt dat dit los staat van de Europese rentes. Dat het verhogen van de debetrente een middel is om langdurig en onnodig rood staan terug te dringen.

Andere factoren

ING geeft aan dat de debetrente niet alleen van de geldmarktrente afhangt. Dat de hoogte ervan ook te maken heeft met de verwachte instroom, de operationele kosten en de risicokosten. Met de crisis nam het risico op het niet terugkrijgen van het geld toe, dus is de roodstandrente verhoogd. SNS deed dat niet, maar gaf wel aan niet van plan te zijn de rente te verlagen.

Consumentenbond en politiek

Zowel de Consumentenbond als de politiek vinden dat de banken de debetrente naar beneden zouden moeten bijstellen. PvdA-Kamerlid Nijboer spreekt over woekerrentes. Voor hem klinkt het als een verdienmodel, en het kan niet de bedoeling zijn dat rood staan op die manier wordt gebruikt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.