maandag 9 mei 2016, 15:51
#schadeverzekering

Forse verliezen op autoverzekeringen door hoge schadelasten

Autoverzekeraars in Nederland hebben het zwaar, schrijft het Financieel Dagblad. In 2014 werd er door de autoverzekeraars samen € 429 miljoen verlies geleden. Al zijn de cijfers over 2015 nog niet bekend, de verwachting is dat die er zeker niet beter uit zullen zien.

Meer kosten dan premies

De totaalbedragen aan premies die de verzekeraars binnenkrijgen voor hun lopende autopolissen zijn lager dan de totale kosten die ze maken. Onder kosten verstaan we dan de uitbetaalde schades en overige kosten. In 2014 kende de sector een zogeheten 'combined ratio' van 109%: de kosten waren 9% meer dan de binnengekomen premies.

Electronica, wetswijzigingen en advocaten

De oorzaken van de hoge lasten zijn te vinden in de dure elektronica waar auto's vol mee zitten tegenwoordig. Wat vroeger een kleine schade was is nu door de elektronica een hoge kostenpost. Ook zijn de kosten van letselschades hoger, bijvoorbeeld door de verhoging van de pensioenleeftijd. En kunnen uitkeringsinstanties en zorgverzekeraars schades verhalen bij de autoverzekeraars. Dat laatste kostte de autoverzekeraars vorig jaar al bijna € 200 miljoen. Tot slot rijzen de advocaatkosten bij letselschade de pan uit.

Verhoging autopremies?

Betekent dit dat de premies voor autoverzekeringen omhoog zullen gaan? Sommige verzekeraars hebben die stap al gezet. Veel anderen willen daar liever niet aan - er wordt op de markt voor autoverzekeringen hard geconcurreerd. Een premieverhoging betekent al snel het verlies van veel klanten. Daarmee is de verzekeraar nog verder van huis.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.