Sparen Algemene rentes
Gepubliceerd op: 12-8-2016 om 11:52

0,4% boeterente voor grote particuliere spaarders

Het leek lange tijd een taboe: een negatieve spaarrente in rekening brengen bij particuliere spaarders. Tot op heden, want een Beierse Raiffeisen Bank voert een kredietlimiet van € 100.000 in. Particuliere klanten met een spaartegoed boven € 100.000 ontvangen een rente van -0,4%. Oftewel, zij moeten rente betalen aan de bank, zo heeft de Süddeutsche Zeitung gemeld.

De kleine Beierse Cooperative Raiffeisen Bank Gmund am Tegernsee verlangt vanaf september van particuliere klanten met veel spaargeld dus een boeterente van 0,4%. Ook veel andere Duitse banken zijn op zoek naar manieren om de kosten van de lage rentestanden bij de klanten neer te leggen. Kostenloze rekeningen worden afgeschaft of de kosten voor het beheer van rekeningen en/of credit cards worden juist verhoogd.

Voor zakelijke klanten en institutionele beleggers worden in Duitsland al bijna twee jaar kosten doorgerekend, maar voor particuliere klanten werd dit tot nu toe beschouwd als taboe. De banken zelf betalen 0,4% wanneer ze overtollige spaargelden 's nachts parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Omdat de maatregel al is aangekondigd, zijn de effecten al zichtbaar. Sommige van de klanten die voor de keuze zijn gesteld hebben al gekozen voor alternatieve beleggingen, anderen hebben hun geld verschoven naar andere spaarrekeningen. Een uitbreiding voor klanten met spaartegoeden onder € 100.000 is niet gepland.

In Nederland zijn er nog geen zakelijke of particuliere spaarders die een negatieve rente ontvangen. Ons blijft het dus nog bespaard. Voorlopig althans, want vorige maand namen ABN Amro en ING al de eerste stappen. Zij pasten hun algemene voorwaarden zodanig aan, dat zij bij hoge banktegoeden eventueel de kosten van de negatieve marktrente aan hun zakelijke klanten kunnen doorberekenen. Wanneer dit ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden, is vooralsnog onbekend.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.