Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Leningen
Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016 om 11:16

Koop nu, betaal later voor auto verleden tijd

Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om een auto te kopen met een lening tegen nul procent rente. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft er bij de auto-importeurs sterk op aangedrongen om deze leningen niet meer aan te bieden. De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) heeft aan deze oproep gehoor gegeven.

Gratis lening

Er werd veel geadverteerd voor de aankoop van een nieuwe auto met een lening, waarbij over die lening dan geen rente betaald hoefde te worden. 'Koop nu, betaal later', was het veelgehoorde credo in advertenties. Door die lening met 0% rente leek het net alsof lenen geen geld kost. De AFM-waarschuwing 'Pas op, geld lenen kost geld' was dan wel verplicht, deze stond alleen erg vreemd in combinatie met 0% rente.

Protest AFM

Voor de AFM waren deze leningen dan ook een doorn in het oog. De toezichthouder stelt dat "de geldverstrekker de consument goed moet informeren over de werkelijke kosten van een lening." De VFN is het daarmee eens: "Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van 0% sluit minder goed aan bij dit gegeven. Daarom is besloten om deze leningen vanaf 1 september 2016 niet meer aan te bieden met 0% rente."

Auto-importeurs

Het zijn de auto-importeurs die de leningen verstrekken. De grote autofinanciers zijn allemaal aangesloten bij de VFN en gaan zich dus houden aan de nieuwe afspraken. Daarmee stoppen nagenoeg alle auto-importeurs met de nul-procent-leningen. Dat wil niet zeggen dat ze nu 'gewone leenrentes' gaan berekenen. Ze mogen nog steeds een bijdrage leveren aan het verlagen van de rentelasten voor de autokoper. De rente mag alleen niet op nul procent uitkomen.

De rentes en voorwaarden van consumptieve leningen vergelijken