Zorgverzekeringen
Gepubliceerd op: dinsdag 6 september 2016 om 10:15

Voor het eerst in jaren geen verhoging

Prinsjesdag is in aantocht, dus komen er alvast wat cijfers voor het komende jaar naar buiten. Een aangename verrassing is dat het eigen risico voor de zorgverzekering een keertje niet omhoog gaat.

Ontwikkeling eigen risico

Bronnen in Den Haag bevestigen dat het eigen risico gelijk blijft in 2017. Daarmee blijft het staan op het huidige bedrag van € 385. Het is voor het eerst in jaren dat er geen verhoging van het eigen risico wordt doorgevoerd. Vooral in 2013 maakte het eigen risico een grote sprong van € 220 naar € 350. Daarna waren de stapjes kleiner: € 356 in 2014, € 375 in 2015 en € 385 in 2016.

Afschaffing te duur

Er zijn politieke partijen die pleiten voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg. SP, PVV en GroenLinks zien de regeling graag verdwijnen. Dat zou volgens sommige berekeningen maar liefst 3,7 miljard euro kosten en is daarmee te duur.

Kritisch op zorggebruik

De bedoeling van het eigen risico is dat we met z'n allen kritisch kijken naar de zorg die we gebruiken. Het idee is dat ziekenhuisbezoek en medicijngebruik ontmoedigd worden doordat we de eerste € 385 uit eigen zak moeten betalen.

Zorg mijden als gevolg

Met regelmaat komen er berichten in het nieuws dat mensen zorg uitstellen of mijden vanwege dit eigen risico. Omdat ze die € 385 niet kunnen ophoesten. Bij de zorgmijders leven echter ook veel misverstanden. Zo weten ze vaak niet dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt. Daarvan hoeft men de kosten dus niet zelf te betalen.

Aangemaakt door jkoets op 30-12-2010 16:15

Ze hebben geen uitzondering voor mij gemaakt. Ik ben net als alle andere collegas hetzelfde beoordeeld. Wel hebben ze duidelijk aangegeven wat ze passend en niet passend vinden. En dit gaat soms heel ver (vind ik). Hier kom ik nog uitgebreid op terug. Gr. Jos

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.