Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: woensdag 16 november 2016 om 14:42

Kapitaalmarktrente omhoog door dure plannen

Vorige week maandag zagen we al dat enkele geldverstrekkers hun hypotheekrente verhoogden. Dat was de dag voor de Amerikaanse verkiezingen, de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Op het moment dat deze banken hun rentestijging aankondigden was nog niet bekend wat we nu weten: dat Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

Hypotheekrente sindsdien verder omhoog

Sinds de verkiezingsuitslag zijn de rentes van verschillende hypotheekverstrekkers verhoogd. Munt Hypotheken verhoogde de 10-jaarsrente met 0,25% - NIBC en BLG deden dat met 0,1%. De komende week volgen in ieder geval Florius, MoneYou, IQ Woon, Aegon, ABN AMRO, Nationale Nederlanden, Argenta en SNS bank met stijgiingen die oplopen tot 0.2%. De vraag is of deze verhogingen van de hypotheekrente nog een uitvloeisel zijn van de verhogingsronde die al was ingezet op dat moment, of misschien toch een effect van het vooruitzicht van Trump als president van Amerika.

Hogere kapitaalmarktrente door inflatie

Feit is dat de rente op Amerikaanse staatsleningen al omhoog ging tijdens de overwinningstoespraak van Donald Trump. De plannen van Trump kosten naar verwachting veel geld dat de staat moet lenen. De verwachting is dat de inflatie daardoor flink omhoog zal gaan. Dat zorgt voor een stijging van de kapitaalmarktrente : beleggers willen compensatie voor de hogere inflatie. De rente op staatsleningen heeft vervolgens een grote invloed op de hypotheekrente.

Tijd van laagste hypotheekrente voorbij?

Betekent dit dat de periode van extreem lage hypotheekrentes voorbij is? Dat is natuurlijk niet te zeggen. Het is afwachten geblazen of Trump zijn plannen allemaal zal en kan doorvoeren, hoe de kapitaalmarktrente daarop reageert en ook wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet.

Aangemaakt door aadj op 10-01-2011 19:44

Eens Peter, Als je je advies goed schriftelijk onderbouwt (gebaseerd op kennis en ervaring,wensen, risicohouding en doelen van de klant dan moet het goed gaan. Als Jos die 2 euro extra premie icm de evt toekomstplannen goed had vastgelegd en had laten zien wat het feitelijk passende advies was, ipv achteraf dit aan de AFM uit te leggen.dan had de AFM er mi geen opmerking over gemaakt.

Aangemaakt door Hans op 07-01-2011 13:05

Dat is voor mij dus de hamvraag. Is het voldoende voor de AFM als je aantoont dat je verschillende berekeningen hebt uitgevoerd en met de klant de verschillende bedragen hebt besproken. Kom je dan weg met de reden "de klant voelt zich prettiger met een hogere dekking"? Jos, hoe zie jij dit? H

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.