Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: maandag 12 december 2016 om 13:40

AFM verandert regels rondom geldigheid aangevraagde hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de regels rondom de geldigheid van een hypotheekaanbod aangepast. Daardoor is de datum waarop de bank definitief akkoord gaat bepalend voor de vraag welke jaarregels van toepassing zijn. Hypotheekklanten kunnen daardoor in de knel komen met hun nieuwe hypotheek.

Last-minute wijziging AFM

Het belooft een chaotisch jaareinde te worden voor banken en hypotheekklanten. Het is al topdrukte qua hypotheekaanvragen, en nu komt daar nog een schepje bovenop. De AFM heeft pas een paar dagen geleden aan de banken laten weten dat er een wijziging komt in de peildatum voor de hypotheekregels. Het kabinet maakt dit zelfs pas later deze week officieel bekend.

Maximale hypotheek: regels van 2016 of 2017?

Bij hypotheken waar mensen nu mee bezig zijn draait het om de vraag: zijn de regels van 2016 nog van toepassing, of die van 2017? Dat scheelt nogal. In 2017 is de maximale hypotheek met fiscale aftrek 101%, terwijl die nu nog 102% van de woningwaarde is. Ook worden de regels voor de maximale hypotheek op basis van het inkomen aangepast. Dat heeft in de ene situatie een positieve uitwerking, maar in de andere een negatieve: bij een hypotheek met een rente onder de 2% kan men volgend jaar gemiddeld zo'n 5% minder lenen. Dat kan net de grens zijn tussen het wel of niet kunnen kopen van de gewenste woning.

Peildatum

In het verleden draaide het bij de vraag welke regels gelden altijd de aanvraagdatum van de hypotheek altijd om de aanvraagdatum. Voor een offerte die in 2015 was aangevraagd golden dus de regels van 2015. Daarbij maakte het dan niet uit dat de hypotheek pas in 2016 echt rond was. Door de nieuwe Europese regels verandert dat. De peildatum is vanaf nu het moment waarop de bank definitief akkoord gaat met de hypotheekaanvraag. Daarvoor moeten alle bijbehorende stukken zijn aangeleverd en beoordeeld.

Maandje respijt

Omdat de AFM ook wel inziet dat dit allemaal erg last-minute is krijgt de consument een maandje respijt. Alléén voor dit jaar geldt dat aanvragen die tot 1 februari 2017 worden goedgekeurd nog vallen onder de regels van 2016. Die maand is echter in lang niet alle situaties toereikend. Soms duurt het nu eenmaal langer voordat alle benodigde stukken in orde zijn, zoals bij een levensverzekering met medische keuring. Of bij een echtscheidingssituatie.

Aangemaakt door Peter op 14-01-2011 18:53

Hans, volgens mij kun je het bij dit type verzekering alleen maar fout doen. Verzeker je je klant, dan kun je gezeur krijgen over slechte producten en kosten (bestaan er trouwens al netto woonlastenverzekeringen met een goede dekking?). Verzeker je je klant niet en gebeurt er wat, dan krijg je gezeur over je advies. Ik blijf dit een vreselijk frustrerend onderdeel vinden in de hypotheekanalyse.

Aangemaakt door Herman op 15-01-2011 11:50

Ik ben het volledig met je eens. Het is belangrijk dat je mensen waarschuwt voor de risico's van arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. Het is ook logisch om te proberen om je klanten te beschermen tegen deze risico's. Het is echter niet zo dat de verzekeringen die hiervoor op de markt een goede bescherming opleveren. De kans is gewoon erg groot dat je klant denkt dat hij of zij goed verzekerd is, maar ondertussen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid nog steeds in veel situaties geen dekking heeft of maar een beperkte (geen volledige of maar een kortlopende) dekking. Heel lastig dit!! Groeten, Herman

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.