Levensverzekeringen Verzekeringen algemeen Algemene rentes
Gepubliceerd op: vrijdag 16 december 2016 om 11:58

Ontslagen en aanslag op kapitaalbuffers

Terwijl verzekeraars vechten voor nieuwe klanten voor hun zorgverzekeringen blijkt dat ze het behoorlijk zwaar hebben of kunnen krijgen. Verzekeringsreus Achmea kondigt nog maar eens 2.000 ontslagen aan en de Europese toezichthouder maakt zich zorgen over de effecten van de lage rente op verzekeraars en pensioenfondsen.

Nieuwe ontslagronde Achmea

Verzekeringsbedrijf Achmea is de moeder van onder andere Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer en Interpolis. In de afgelopen jaren zijn er bij Achmea al 4.000 + 5.000 banen verdwenen - er zijn nu nog zo'n 15.000 fulltime banen bij het concern. Daarvan gaan er in de komende jaren weer 2.000 verloren. De oorzaak ligt in de steeds verdergaande digitalisering van de financiële dienstverlening.

Dramatisch effect lage rente

Of het met deze reorganisatie klaar is voor Achmea en andere verzekeraars, dat valt nog te bezien. De Europese toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen - Eiopa - heeft een stresstest gepubliceerd die zorgen baart. Als de bijzonder lage rente lang aanhoudt zal dat flinke financiële schade opleveren voor Europese verzekeraars. In totaal heeft Eiopa een financieel drama van bijna 100 miljard euro becijferd. Een langdurig lage rente zou voor een enorm gat in de kapitaalbuffers van verzekeraars zorgen. De Nederlandse verzekeraars zouden zwaar getroffen worden met een klap van ruim 9 miljard euro.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.