Sparen Belastingen
Gepubliceerd op: dinsdag 20 december 2016 om 16:11

Motie en brief vragen om dubbele vrijstelling

In het Belastingplan 2017 is de nieuwe wijze van het belasten van vermogen opgenomen. Vandaag wordt hierover gestemd in de Eerste Kamer, maar er zijn nog protesten.

Stemming Belastingplan 2017

Vanaf 2017 gaat Nederland op een andere manier belasting betalen over vermogen. Tenminste, als de Eerste Kamer het Belastingplan 2017 goedkeurt. Vandaag zal er in de senaat over gestemd worden. In dit Belastingplan is ook het gewijzigde systeem voor het belasten van vermogen opgenomen.

Niet reëel voor grote spaarders

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en de Bond voor Belastingbetalers (BvB) hebben in dit kader een brief naar de Eerste Kamer gestuurd. Dit omdat het nieuwe belastingsysteem niet reëel zou zijn voor spaarders die werken aan hun pensioen of altijd spaarzaam hebben geleefd. Deze mensen hebben vaak een flink spaarbedrag opgebouwd en moeten daarover - voor het deel boven de € 100.000 - belasting gaan betalen alsof ze 4,6% rendement krijgen.

Dubbele vrijstelling

De briefschrijvers stellen voor om de huidige 4% fictief rendement te handhaven en in plaats van de aanpassing van het systeem een verhoging van de vrijstelling door te voeren. Daarmee wordt de belastingdruk verlaagd: in plaats van een vrijstelling van € 25.000 per persoon zou er dan € 50.000 vrijgesteld moeten worden.

Motie al ingediend

Overigens komt het voorstel van het verhogen van de vrijstelling ook voor in een motie die al is ingediend in de Eerste Kamer. Daarin vraagt men de regering een spoedwet voor te bereiden die deze verdubbeling van het heffingsvrije vermogen mogelijk maakt.

Aangemaakt door jkoets op 16-01-2011 22:26

Beste Peter, Volgens mijn beoordeling is Waerdevol het beste. Deze bied ik dan ook aan bij mijn klant. Mijn klanten krijgen deze zonder provisie aangeboden. Ik wilniets verdienen aan een woonlastenverzekering. De rede lijkt mij simpel. Onlangs heeft Cardif nog gevraagd wat ik vond van hun nieuwe woonlastenverzekering. Ik heb hun toen uitgebreid gesproken en mijn opmerkingen (een stuk of 10) doorgegeven. Voorlopig hebben ze niets gedaan. Gr. Jos

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.