Overige
Gepubliceerd op: woensdag 21 december 2016 om 10:38

NVB is het niet eens met de conclusies

Er is weer een nieuwe editie van de Eerlijke Bankwijzer gepubliceerd. De conclusie: de banken doen het beter op duurzaamheid, maar blijven achter op de aanpak van klimaatverandering en belastingontwijking. De banken zijn het er niet mee eens.

Best en slechtst scorende banken

De best scorende banken in de Eerlijke Bankwijzer zijn traditiegetrouw de kleine, groene banken. Triodos is de best presterende bank, op de voet gevolgd door ASN en SNS Bank. De duidelijk laagste score ligt bij Aegon. Op geen enkel gebied scoort Aegon een voldoende. Dat komt doordat de meetwijze van de bankwijzer is veranderd: voorheen ging het alleen om Aegon in Nederland, nu gaat het om wat het bedrijf als geheel doet. De buitenlandse activiteiten hebben de score van Aegon sterk beïnvloed.

Duurzaamheid banken verbeterd

Uit de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat negen Nederlandse banken hun beleid op duurzaamheid hebben verbeterd. Op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding wordt door de meeste banken steeds beter beleid gevoerd. Dierenwelzijn krijgt bij een aantal banken ook eindelijk aandacht.

Klimaatverandering aandachtspunt

Op het gebied van klimaatverandering is de Eerlijke Bankwijzer over de meeste banken niet te spreken. Ze financieren nog altijd kolencentrales, mijnbouw en andere fossiele activiteiten. Daar is de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het niet mee eens: Banken hebben het afgelopen jaar volop initiatieven genomen om de directe en indirecte belasting van het klimaat te verminderen, stellen ze in een persbericht als reactie. Ze hebben kritiek op het onderzoek en zijn van mening dat de kwaliteit van de Eerlijke Bankwijzer beter kan en moet.

Zwak beleid op belastingontwijking

Ook als het gaat om belastingontwijking kan er bij de banken nog veel beter volgens de Eerlijke Bankwijzer. De meeste banken hebben wel beleid om er zelf niet aan mee te werken, maar doen er te weinig mee richting hun zakelijke klanten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.