Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: donderdag 22 december 2016 om 16:26

Daling ING Woonindex door stijgende hypotheekrente

Het vertrouwen van het Nederlandse publiek in de woningmarkt is in het laatste kwartaal van dit jaar minder dan voorheen. De oorzaak zou vooral liggen in de stijgende hypotheekrente.

ING Woonindex

Ieder kwartaal publiceert ING haar Woonindex. Deze index meet het vertrouwen van consumenten in de Nederlandse woningmarkt. Voor het vierde kwartaal van 2016 komt de index uit op 115, terwijl deze vorig kwartaal nog 122 noteerde. Alles boven de 100 is positief, dus de stemming is niet opeens negatief - maar wel minder positief dan de vorige drie maanden. Begin deze maand bleek iets soortgelijks ook al uit de Eigen Huis Marktindicator.

Stijgende hypotheekrente

De voornaamste reden voor de dalende Woonindex is volgens ING te vinden bij de stijgende hypotheekrente. Alhoewel de rente nog steeds enorm laag staat is er wel al een tijdje sprake van tariefsverhogingen voor hypotheken.

Opdrogend woningaanbod

Een andere mogelijke reden voor het verminderde vertrouwen in de woningmarkt kan het opdrogende woningaanbod zijn. Het aanbod wordt minder en de huizen die nieuw in de verkoop komen zijn vaak erg snel verkocht. Daardoor is het lastiger om een geschikte koopwoning te vinden. Aan de andere kant is het verkopen van de huidige eigen woning in de meeste gevallen geen probleem meer.

Stijgende huizenprijzen en verkoopaantallen

Van het dalende vertrouwen is aan de cijfers van de woningverkopen en de stand van de huizenprijzen nog niets te merken. Eerder deze week publiceerde het Kadaster nog cijfers waaruit een groei van ruim 25% in het aantal verkochte woningen bleek.

Aangemaakt door jkoets op 16-01-2011 22:20

Een woonlastenverzekering is een aanverwante verzekering dus die kan je stopzetten wanneer je wilt. Ik ga er dan vanuit dat je maandelijks betaalt. Waarom is eigenlijk de premie zo hoog (250 euro per maand) en bij wie is deze trouwens afgesloten. Gr. Jos

Aangemaakt door Sanne op 17-01-2011 13:44

Hoe bedoelt u per maand? Wij hebben dat bedrag betaald bij de notaris met de hypotheek maar hebben later begrepen dat deze verzekering veel te duur en zo is. Moet ik dan nog vaker betalen? Ik hoop juist dat wij die 3000 euro terug kunnen krijgen of een deel daarvan. Ik weet de maatschappij zo niet maar ik kan dat nog wel vinden thuis. Dank u wel.

Aangemaakt door jkoets op 17-01-2011 16:29

Sanne je hebt een koopsom betaalt. Voor terugbetaling moet je de voorwaarden erbi jpakken. Gr. Jos

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.