Huizenmarkt
Gepubliceerd op: vrijdag 30 december 2016 om 12:17

Ook VEH meldt daling in Marktindicator

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt. Vereniging Eigen Huis (VEH) trekt deze conclusie doordat haar Marktindicator aanzienlijk gedaald is.

Vertrouwen in woningmarkt

De laatste jaren was er elke maand weer sprake van een stijging van het het vertrouwen dat consumenten hadden in de woningmarkt. Aan deze doorlopend stijgende lijn is in december 2016 een eind gekomen. Na bijna vier jaar plussen is er nu sprake van een daling van het consumentenvertrouwen.

Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis laat elke maand een peiling van het vertrouwen uitvoeren door onderzoeksbureau GfK. Vorige maand stond deze Eigen Huis Marktindicator op een hoogtepunt van 121. Dat was overigens wel exact hetzelfde cijfer als voor de maand oktober. Voor december kwam de indicator uit op 117. Nog steeds ruim positief (100 is neutraal), maar wel een daling van 4 punten. Dat is voor deze marktindicator een sterke daling: het is sinds 2004 pas de vierde keer dat het cijfer zo hard achteruit ging.

Hoogtepunt voorbij

Eerder deze maand kwam ING al met een soortgelijke uitkomst van haar ING Woonindex. Die kwam voor het vierde kwartaal van 2016 uit op 122, tegen 115 het kwartaal daarvoor. De signalen uit de markt zijn duidelijk: de woningmarkt is haar hoogtepunt voorbij.

Hogere hypotheekrente, minder aanbod

De oorzaken van de dalende marktindicatoren zijn niet ingewikkeld te vinden. De stijgende hypotheekrente speelt natuurlijk een rol, net als het opdrogende woningaanbod. Het is steeds lastiger om een geschikte koopwoning te vinden: interessante woningen zijn vaak al verkocht voordat ze op de markt komen. Inmiddels vindt 37% van de Nederlanders dat woningen minder betaalbaar worden, en 41% verwacht dat de hypotheekrente de komende twaalf maanden zal stijgen.

Aangemaakt door jkoets op 17-01-2011 16:29

Sanne je hebt een koopsom betaalt. Voor terugbetaling moet je de voorwaarden erbi jpakken. Gr. Jos

Aangemaakt door Sanne op 17-01-2011 13:44

Hoe bedoelt u per maand? Wij hebben dat bedrag betaald bij de notaris met de hypotheek maar hebben later begrepen dat deze verzekering veel te duur en zo is. Moet ik dan nog vaker betalen? Ik hoop juist dat wij die 3000 euro terug kunnen krijgen of een deel daarvan. Ik weet de maatschappij zo niet maar ik kan dat nog wel vinden thuis. Dank u wel.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.