Zorgverzekeringen
Gepubliceerd op: dinsdag 10 januari 2017 om 09:57

6,1% stapt over naar nieuwe zorgpolis

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen is min of meer afgelopen. Ook al kan het afsluiten van een nieuwe zorgpolis nog tot 1 februari - de meeste mensen hebben dat al geregeld vóór 1 januari 2017. Vektis laat weten dat het voorlopige overstappercentage dit jaar uitkomt op 6,1%: 1,04 miljoen verzekerden wisselden van zorgverzekering.

Voorlopige overstapcijfers

Vektis is een organisatie die gegevens over de kosten en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland verzamelt en analyseert. Daarbij houden ze ook in de gaten hoe het zit met de zorgverzekeringen. Op basis van de overstapinformatie die Vektis op dit moment heeft van de zorgverzekeraars komen ze op het overstappercentage van 6,1%. Dat is dus een voorlopig percentage: pas in februari is het definitieve overstappercentage bekend.

Minder dan vorige jaren

Als de 6,1% blijft staan komt het aantal overstappers dit jaar iets lager uit dan in de afgelopen jaren. In 2016 was het definitieve overstappercentage 6,3%, terwijl het in 2015 nog uitkwam op 6,8%. Het lijkt er dus op dat minder mensen dit jaar hebben gekozen voor een andere zorgverzekering.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten nog mogelijk

Voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering geldt dat dit nog mogelijk is tot 1 februari 2017. Wel moet de oude polis al opgezegd zijn: daarvoor had men tot 1 januari de tijd. Bijna alle overstappers regelen dat echter in één keer. Het aanvragen van de nieuwe polis gaat samen met het opzeggen van de oude. De nieuwe verzekeraar regelt die opzegging immers graag voor de nieuwe klant. Wie wel de oude zorgverzekering heeft opgezegd, maar nog geen nieuwe heeft afgesloten - die heeft nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe polis af te sluiten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.