Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Leningen Overige
Gepubliceerd op: donderdag 19 januari 2017 om 13:27

Den Haag verlaagt als eerste rente op sociale kredieten

Als eerste gemeente in Nederland heeft Den Haag aangekondigd het rentetarief van de sociale kredietbank fors te verlagen: van 11,5% naar 2,3%. Rotterdam en Den Bosch onderzoeken eenzelfde stap en er lijken meer steden te volgen.

Sociale kredietbank, geen sociale rente

Gemeentelijke kredietbanken zijn een redmiddel voor mensen die nergens geld kunnen lenen (door een te laag inkomen of BKR-coderingen) maar een lening wel heel hard nodig hebben. Deze banken worden daarom ook wel sociale kredietbanken genoemd. De rente die deze kredietbanken in rekening brengen voor een lening is echter verre van sociaal: 10 tot 12% is normaal. Een veel hogere leenrente dus dan de rente over leningen bij commerciële banken.

Bewerkelijke kredieten met hoog risico

Nu zijn sociale kredieten bewerkelijk in de verstrekking. De administratieve rompslomp is groter dan bij reguliere kredieten. Ook is het risico dat de leningen niet netjes terugbetaald worden groter. In die zin is het niet vreemd dat de rente hoger ligt. Aan de andere kant: gemeenten lenen zelf voor bijna niets geld, dus waarom moeten minima aan de gemeentelijke kredietbank een rente betalen die tegen het maximum (14%) aan ligt?

Niet in alle gemeenten

Niet alle gemeenten verlenen nog sociale kredieten. Utrecht is er bijvoorbeeld mee gestopt. Als iemand in deze stad dringend onmisbare spullen nodig heeft en daarvoor geen geld heeft of kan lenen, loopt dat via de bijzondere bijstand. Zou dit in de vorm van 'leenbijstand' verstrekt worden, dan wordt daarover geen rente berekend.