Hypotheken Leningen
Gepubliceerd op: dinsdag 7 februari 2017 om 11:48

Nieuwe regels BKR tegen schrappen terechte coderingen

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft haar regels verder aangescherpt. Daardoor is het vanaf vorige week nog lastiger om van een BKR-codering af te komen.

Eigen reglement aangepast

In het FD is te lezen dat het BKR haar eigen reglement heeft aangepast. Tot 1 februari 2017 konden kredietverleners zelf - op verzoek van klanten en na een inhoudelijke toets - een registratie bij het BKR ongedaan maken. De drempel daarvoor is nu flink verhoogd.

Bedrijven die BKR-registraties verwijderen

Een paar weken geleden was het verwijderen van een BKR-registratie een item in de uitzending van Radar. Tijdens deze uitzending werd besproken dat het soms mogelijk is om terechte registraties toch te verwijderen. Bijvoorbeeld als de gevolgen van zo'n codering onevenredig groot zijn, of als het gaat om hele kleine bedragen. Het BKR was duidelijk niet blij met de groei van het aantal bedrijven dat geld verdient met het laten verwijderen van BKR-registraties.

Terechte registraties blijven staan

Kredietverleners kunnen nu dus niet meer zelf BKR-registraties verwijderen. Terechte registraties worden helemaal niet verwijderd, onterechte registraties alleen nog als er een grote hoeveelheid documentatie wordt aangeleverd en het BKR hier vervolgens expliciet akkoord voor geeft.

Geschillencommissie of rechter

De enige optie om nog van een BKR-registratie af te komen is via de rechter of via de BKR-geschillencommissie. Beide routes kosten de consument geld. Het spreekt voor zich dat de bedrijven die zich bezighouden met het verwijderen van deze registraties niet te spreken zijn over de nieuwe regels.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.