Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: woensdag 8 februari 2017 om 15:10

Hypotheekrente blijft laag door nieuwe aanbieders

De hypotheekrente blijft historisch laag, ook al lopen de marktrentes wel wat op. Een logische verklaring hiervoor is dat de concurrentie onder hypotheekverstrekkers is toegenomen. Door de komst van nieuwe aanbieders moeten de rentes laag zijn om mee te profiteren van de bloeiende hypotheekmarkt.

Kapitaalmarktrente stijgt, hypotheekrente bijna niet

In het AD vertelt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop dat de toegenomen concurrentie voor hem de enige verklaring zijn voor de blijvend lage hypotheekrente. De kapitaalmarktrente is de afgelopen maanden met 0,6% gestegen, de hypotheekrente hooguit met 0,2%.

Nieuwe hypotheekverstrekkers

Lange tijd was er sprake van een veel te karige concurrentie op de hypotheekmarkt. De grootbanken maakten de dienst uit en nieuwe partijen waagden zich er niet aan. Dat is inmiddels wel anders. Sinds 2012 - het dieptepunt van de crisis op de woningmarkt - kregen 24 nieuwe aanbieders een vergunning voor het verstrekken van hypotheken. In totaal zijn er nu 78 hypotheekaanbieders. De nieuwe gelden voor hypotheken komen vooral bij pensioenfondsen en verzekeraars vandaan.

Hypotheekgeld niet alleen van de kapitaalmarkt

André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) voert nog een extra reden aan voor de lage tarieven. Juist pensioenfondsen halen de gelden voor hypotheken niet per se van de kapitaalmarkt. Zij hebben immers een doorlopende geldstroom aan pensioenpremies die worden ingelegd. Bij het beleggen van pensioengelden in hypotheken kan de rente afwijken van de kapitaalmarktrente.

Marktaandeel verschuift niet snel

In november 2016 bleek nog dat de grootbanken - ABN Amro, ING en Rabobank - juist weer een groter marktaandeel hadden veroverd in hypotheken. Om dat te bereiken en handhaven moeten deze banken wel mee blijven gaan in de lage hypotheekrente. Al die andere aanbieders, waaronder nieuwe prijsvechters als Venn, Merius en Munt Hypotheken, staan immers aan de poort te rammelen om marktaandeel van de grootbanken over te nemen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.