Inflatie
Gepubliceerd op: donderdag 9 februari 2017 om 11:17

Hoogste prijsstijging sinds eind 2013

De inflatie is in januari van dit jaar behoorlijk gestegen: de consumentenprijsindex (CPI) kwam afgelopen maand 1,7% hoger uit dan een jaar eerder. Dit is het hoogste inflatiecijfer sinds eind 2013.

Hogere inflatie

Het inflatieniveau is bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er waren al eerder tekenen van een aantrekkende inflatie. Over december 2016 kwam de prijsstijging ten opzichte van december 2015 uit op 1,0%. De afgelopen maand bleek de stijging dus nog aanzienlijk groter. We moeten terug naar eind 2013 om een inflatie te vinden die op een soortgelijk niveau uitkwam.

Opvallende stijging

Niet zo zeer het niveau van de inflatie valt op. Een prijsstijging van 1,7%, daar is op zich niets mis mee. Wat wel opvalt is de sterke stijging. Van een negatieve inflatie in juli 2016, via kleine stapjes naar 0,6% in november, 1,0% in december en dus 0,7% erbij in januari. Die sprong met 0,7% - in de afgelopen 15 jaar is het maar één keer voorgekomen dat de inflatie sterker steeg dan dat.

Autobrandstoffen boosdoener

De voornaamste veroorzaker van de hogere inflatie ligt bij de brandstofprijzen. Benzine steeg in een jaar tijd met 14 eurocent per liter, diesel met 20 eurocent. Andere inflatie-verhogende zaken waren elektriciteit, vliegtickets en verblijf in vakantieparken. Die laatste twee komen door het feit dat de kerstvakantie voor een groter deel in januari lag.

Europese inflatie

Ook als de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde manier berekend wordt is er sprake van een flinke stijging: van 0,7% in december naar 1,6% in januari. Daarin loopt Nederland niet uit de pas: voor heel de eurozone steeg de inflatie van 1,1% naar 1,8%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.